Arbeta på rätt sätt och undvik stressvärk.
Bild: Janetta Nyberg
Arbeta på rätt sätt och undvik stressvärk.

Så undviker du stressvärk

PÅ JOBBET: STRESS2011-09-26

Det är inte bara den fysiska arbetsmiljön som kan få nacke, axlar och skuldror att värka. Boven i dramat är ofta stress. För att slippa besvär gäller det att arbeta på rätt sätt.

Av:  Ingegerd Rönnberg

Det är i en pressad arbetssituation som vi spänner musklerna, sitter i felaktiga arbetsställningar och hoppar över pauser.

– Det är ganska vanligt att vi möter kontorsanställda som klagar på att de har ihållande värk i övre delen av kroppen, alltså ont i axlar, nacke och skuldror, säger Urban Svensson, medicinsk ledningsansvarig på företagshälsan Previa.

Många lider i tysthet och kämpar på trots en värk som blir allt värre, konstaterar han.

– En del tar smärtstillande medel för att klara att jobba vidare. Givetvis påverkas arbetsprestationen, människor blir mindre produktiva och mindre kreativa.

Om besvären i nacke, axlar och skuldror återkommer dag efter dag, sitter i även under viloperioder och kanske påverkar sömnen, då är det en larmsignal som måste tas på allvar. Gör man inget för att åtgärda värken kan den sprida sig genom nervsystemet. Till slut har man ont överallt i kroppen. I värsta fall kan värken bli kronisk.

Många undviker sjukskrivning

– De flesta väljer inte att bli sjukskrivna även om de har en sådan värk att den försämrar livskvaliteten, säger Urban Svensson. Folk är så rädda om sina arbeten. De vill ogärna hamna i ett läge där de behöver rehabilitering, eftersom de vet att det är svårt att återgå till det ordinarie arbetet.

Arbetsmiljön kommer ofta i kläm när det ska sparas in och skäras ned överallt i arbetslivet, konstaterar han.

– På arbetsplatser där folk känner sig så stressade att de inte lämnar datorn ens kortare stunder bör man som chef reflektera över hur man leder och organiserar arbetet.

Jakten på besparingar har också gjort kontorslandskap populära. De kan förvärra problemen, anser Urban Svensson.

– Att man krymper de individuella arbetsplatserna och tränger samman folk är inte bra för anställda med en stressproblematik. Stressen i att bli störd av ljud kan göra att de hukar över datorn.

Det är inte bara vid skrivbordet som kroppen belastas. Dagens tjänstemän kånkar ofta på sina datorer; mellan arbetsplatsen och bostaden, från och till möteslokaler och ut på kundbesök.

– Visserligen finns det ryggsäckar för datorer, men det blir flera kilo att bära på ryggen och det är inte bra i längden, säger han. Det vore jättefint om något dataföretag kunde konstruera en smidig dragväska för detta ändamål.

Riskabelt hemarbete

En del bär också hem sin laptop för att slutföra arbetsuppgifter de inte hunnit med under arbetsdagen. Det riskerar att leda till att chefen drar slutsatsen att de klarar sin arbetsbörda och därmed lägger på dem mer jobb – med ännu mer stress som följd.

Dessutom är den fysiska arbetsmiljön ofta sämre för den som arbetar hemma.

– Arbetar man hemifrån på detta oplanerade sätt sjunker man kanske ned i soffan med datorn eller tar den i knäet. Det är givetvis förkastligt ur ergonomisk synpunkt och risken att man ska drabbas av värk i nacke, axlar och skuldror ökar, säger Urban Svensson. Ibland måste man som läkare sätta ned foten ordentligt när det gäller unga män som sitter skrämmande många timmar om dygnet vid datorn. Fortsätter de jobba på detta gränslösa vis lär de få väldiga besvär med värk i framtiden.

Att massage är populärt på arbetsplatser i dag är ett tydligt tecken på att många besväras av värk i axlar, nacke och skuldror.

– Massage är dock bara som plåster på såren, säger Urban Svensson. Den kan ge tillfällig lindring, men viktigast är att följa de råd för datorarbete som finns.

Att växla mellan att sitta och stå och jobba är bra. Det är också viktigt att ta fysiska och mentala pauser, dels för att undvika att få värk och dels för att arbetet annars blir mindre effektivt.

– En paus behöver inte vara liktydigt med en rast, utan det kan innebära att man varierar jobbet, säger Urban Svensson.

Vill införa konditionsträning

Han tycker att trenden på arbetsplatser att man tar en promenad på lunchen är ett lovande tecken, och rekommenderar anställda med långa dagar vid datorn att regelbundet röra på sig för att förebygga värk i överkroppen, exempelvis gå eller cykla till jobbet, eller motionera på lunchen. Helst skulle han önska att alla med ett stillasittande arbete hade konditionsträning på arbetsschemat.

Tidigare var belastningsskador vanliga främst inom industrin och vid kassa­arbete, men nu är det även en anledning till att kontorsanställda slås ut från arbetsmarknaden.

Jessica Bergström, ergonom och hälso­utvecklare på Previa, gör ergonomi­ronder på arbetsplatser. Där tittar hon på datautrustningen, hur bildskärmen är inställd och om ljuset är bra. Hon ber också anställda visa vilken arbetsställning de har när de arbetar.

– Det är anmärkningsvärt att många inte ens brytt sig om att justera kontorsstolen, säger hon. De har inte dragit i en enda spak trots att de suttit på platsen i åratal! Jag brukar jämföra med om de kör en ny bil, inte skulle de väl sätta sig och köra utan att ställa in förarstolen? Och trots att de flesta har höj- och sänkbara bord är det många som aldrig står upp och jobbar.

Axlarna spänns vid stress

Ibland rekommenderar hon att man byter ut pekdon, de kan vara för stora eller för små för den enskilda individen. Belysningen kan också behöva ses över.

Jessica Bergström understryker att stress kan göra att anställda jobbar felaktigt vid datorn.

– Känner man sig stressad spänner man axlarna och drar upp dem mot öronen. Då är det lätt att man får värk. Kanske blir det heller ingen paus. Du tänker att du bara ska göra klart den här arbetsuppgiften och sedan pausa en stund, men så går timmarna.

De flesta förändrar inte sitt arbetssätt förrän de börjar få besvär i axlar, nacke och skuldror.

– Att ta en värktablett vid tillfälliga besvär är okej, man ska inte plåga sig. Men går inte värken över bör man söka hjälp. Annars kan man på sikt få svårt att sköta sitt arbete, säger Jessica Bergström.

Som sjukgymnast kan hon ge behandling med exempelvis akupunktur som kan ge smärtlindring. Sedan gäller det för den som har fått värk att stärka muskulaturen.

– Styrketräning på gym är jättebra. Gillar man inte det är stavgång ett bra alternativ. Det är viktigt att man rör på hela kroppen.

Så undviker du stressvärk

  • Se till att ha stöd för underarmarna
  • Jobba innanför din axelbredd
  • Variera din arbetsställning
  • Ta regelbundna pauser
  • Bär inte för tungt
  • Motionera

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Gå till jobbet sjuk kan stå dig dyrt

PÅ JOBBET: SJUKNÄRVARO2012-10-16
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA