Säg nej till EUs finanspakt

DEBATT: FACKLIGT2012-11-14

Med EUs föreslagna finanspakt blir det omöjligt att föra en nödvändig expansiv politik inom offentlig sektor. Det är en politik för fördjupad kris. Därför bör riksdagen avvisa den ekonomiska politik som föreslås, anser STs avdelningsstyrelse inom universitets- och högskoleområdet.

Europafacket ETUC, där LO, TCO och SACO är medlemmar, uppmanar fackliga organisationer i Europa till strejker, demonstrationer och andra aktioner mot åtstramningspolitiken i dag, den 14 november. ETUC ifrågasätter hela grunden för åtstramningspolitiken som har förstärkts genom euroländernas finanspakt, och som genomförs efter tvång från den så kallade Trojkan - EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden.

I Sverige föreslår regeringen samtidigt att riksdagen ratificerar denna finanspakt som går under den officiella benämningen ”Fördraget om stabilitet, samordning och styrning inom ekonomiska och monetära unionen”. Enligt regeringens förslag innebär ett ratificerande av detta fördrag att Sverige ger sitt stöd för den ekonomiska politik som föreslås i fördraget för euroområdet och de länder utanför euroområdet som förklarat sig villiga att ansluta sig till denna politik. Man får förmoda att regeringen anser att även Sverige ska följa en liknande politik.

Den ekonomiska politik som föreskrivs i fördraget innebär att ländernas offentliga finanser ska vara i balans eller uppvisa ett överskott. En sådan politik i Europa under nuvarande kris inom euroområdet, samtidig åtstramning av privat och offentlig konsumtion, är en politik för fördjupad kris och arbetslöshet. Den privata sektorns investeringar och konsumtion minskar genom att bankernas utlåning stramas åt, på grund av för låg ränta tidigare i EU:s krisländer. Att i detta läge även skära ned offentliga sektorns utgifter, istället för att kompensera för den fallande privata efterfrågan, kommer bara att förvärra krisen.

Vidare innebär de ekonomiska obalanserna inom Europa när det gäller bytesbalans att länder med bytesbalansöverskott borde expandera sin efterfrågan för att bytesbalansunderskotten ska kunna reduceras i underskottsländerna. En politik där alla länder för en ekonomisk politik som siktar till överskott är naturligtvis inte möjlig. Överskottsländer som t ex Tyskland, Kina och Sverige har till och med fått kritik av Internationella valutafonden för sina stora överskott, som bidrar till obalanserna i världsekonomin.

Med den föreslagna finanspakten, där det bara blir tillåtet att lägga budgetar som är i balans eller ger ett överskott, blir det omöjligt att föra en nödvändig expansiv politik inom offentlig sektor, i en situation där luften gått ur den privata sektorn.

Mot ovanstående bakgrund anser Avdelningsstyrelsen inom universitets- och högskoleområdet att regeringens förslag till riksdagen att Sverige ska stödja den ekonomiska politik som förespråkas i fördraget måste avvisas.

Avdelningsstyrelsen för ST inom universitets- och högskoleområdet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA