Förhandlingscheferna Niklas Simson, Officersförbundet, Åsa Erba-Stenhammar, ST, och Jan Wallin Polisförbundet möter sin motpart, Arbetsgivarverkets Monica Dahlbom.
Bild: Sören Fröberg
Förhandlingscheferna Niklas Simson, Officersförbundet, Åsa Erba-Stenhammar, ST, och Jan Wallin Polisförbundet möter sin motpart, Arbetsgivarverkets Monica Dahlbom.

Säg tydligt nej till arbetsgivarnas bud

DEBATT: AVTALSRÖRELSEN2010-09-28

Vi stöder våra förhandlare i pågående löneförhandlingar och är beredda att ta strid för att våra kollektivavtal inte ska försämras. Det skriver avdelningsstyrelserna för ST inom bland annat Arbetsförmedlingen och Skatteverket.

När Arbetsgivarverket lämnade sina yrkanden i somras stod det klart att arbetsgivarens strategi är att reducera fackets och de anställdas inflytande över lönesättning och anställningsvillkor. Detta framgår tydligt av bland annat följande yrkanden:

* Sifferlösa avtal och inga garantier för löneökning.

* Avtalsperiodens längd ska gälla tills vidare.

* Lönesättande samtal som enda modell.

* Enskilda överenskommer utanför kollektivavtalets ram.

* Kraftiga försämringar i trygghetsavtalet.

* Vid oenighet beslutar arbetsgivaren ensidigt exempelvis vid förläggning av arbetstid.

Detta förstärks ytterligare när Arbetsgivarverkets förhandlingschef uttalar: »Vi vill ha starka motparter som kan bära kollektivavtalen. Men om förhandlingarna kör fast lokalt, så bestämmer vi.«

Det går helt emot vår inriktning om att ge alla anställda ett ökat inflytande. Vi har i alla sammanhang diskuterat med medlemmarna om vad som ska vara inriktningen i avtalsrörelsen. Förutom det självklara i att upprätthålla och utveckla värdet i våra kollektivavtal är våra ställningstaganden följande:

* Alla medlemmar ska ha rätt till en reallöneökning.

* Lönerna ska sättas på sakliga grunder.

* Det ska finnas ett starkt fack på arbetsplatsen som kvalitetssäkrar resultatet i löneförhandlingarna med kollektivavtal.

I det korta perspektivet riskerar vi att få betala löne­nivåökningar med försämringar av våra kollektivavtal. Om Arbetsgivarverkets yrkanden skulle förverkligas får vi i praktiken reallönesänkningar eftersom statsanställda redan avstått löneökningar för de försämringar i kollektivavtal som arbetsgivaren nu vill göra. Detta även om förhandlingarna slutar med att vi får siffror i avtalet
i nivå med övriga arbetsmark­naden. Särskilt allvarlig är denna utveckling eftersom det finns resurser i systemet till verkliga löneökningar genom stora pensionsavgångar, effektiviseringsvinster med mera.

På längre sikt innebär ett minskat fackligt inflytande, att vi äventyrar grunden för fackföreningsrörelsen, att med allas gemensamma styrka få till stånd bättre löne- och anställningsvillkor för våra medlemmar. En grundläggande uppgift för en fackförening är att garantera en lägsta nivå för löneökningar samt begränsa och reglera arbetstiden.

Vi stöder våra förhandlare i pågående löneförhandlingar och är beredda att ta strid för att våra kollektivavtal inte ska försämras.

Avdelningsstyrelserna för ST inom Arbetsförmedlingen, länsstyrelserna, Migrationsområdet, Skatteverket, Skogsstyrelsen, universitets- och högskoleområdet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA