Säkerhetsbrister lösta enligt regeringen

FÖRVALTNING2015-03-20

Regeringen tänker inte göra något mer för att förbättra arbetet med informationssäkerhet i den civila statsförvaltningen. Enligt en skrivelse till riksdagen har tillräckliga förändringar genomförts.

Riksrevisionen presenterade i höstas en rapport om hur informationssäkerheten hanteras inom den civila delen av statsförvaltningen. Enligt rapporten hade regeringen när granskningen genomfördes ingen samlad bild av vilka hot som finns, om de förverkligas och hur myndigheterna skyddar sig. Slutsatsen blev att arbetet med informationssäkerhet inte var ändamålsenligt i förhållande till de hot och risker som faktiskt finns.

I huvudsak instämmer regeringen i Riksrevisionens slutsatser. Men regeringen lyfter i skrivelsen till riksdagen fram att fler förändringar genomförts sedan revisionsrapporten presenterades. Frågor om allmän ordning, säkerhet och krisberedskap, inklusive ansvaret för Regeringskansliets egen krisberedskap, har samlats under inrikesministern i Justitiedepartementet. Förändringarna har skapat förutsättningar för en mer sammanhållen styrning av informationssäkerhetsfrågorna, menar regeringen.

Två statliga utredningar bidrar också till möjligheten för bättre styrning av informationssäkerheten, anser regeringen. Betänkandena från Utredningen om strategi och mål för hantering och överföring av information i elektroniska kommunikationsnät och it-system och från Utredningen om Säkerhetsskyddslagen ska ge bättre stöd.

Regeringen har dessutom beslutat att myndigheter med särskilt ansvar för krisberedskap och höjd beredskap ska redovisa sitt arbete med informationssäkerhet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska undersöka hur kommunerna arbetar med informationssäkerhet. Regeringen kommer också att tillsätta en utredning för att utreda hur EU-direktivet om en hög gemensam nivå av nät- och informationssäkerhet i hela unionen kan genomföras i svensk rätt.

I och med dessa förändringar anser regeringen att Riksrevisionens rapport är slutbehandlad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA