Saknar fortfarande lönekartläggning

SIS2014-02-07

Statens institutionsstyrelse, SiS, har fortfarande inte presenterat den lönekartläggning som var utlovad till årsskiftet. Den senaste lönekartläggningen är från 2006, trots att sådan enligt lag ska göras vart tredje år.

ST-avdelningen inom SiS har länge försökt förmå myndighetsledningen att göra den lönekartläggning som diskrimineringslagen föreskriver. Den senaste är från 2006. Enligt diskrimineringslagen ska parterna gemensamt göra en kartläggning för jämställda löner minst vart tredje år.

I juni anmälde ST SiS till Nämnden mot diskriminering.

− Enda vägen var att anmäla. Det är sorgligt att det ska behövas, sade Thord Jansson, STs ordförande på SiS, då till Publikt.

I oktober drog dock ST inom SiS tillbaka anmälan eftersom arbetsgivaren lovade att kartläggningen skulle vara klar senast den sista december 2013.

Men trots löftet har det ännu inte presenterats någon lönekartläggning.

− Jag vet att de håller på, men vi har inte tagit del av någon än, säger Tobias Bjerman, vice ordförande för ST inom SiS.

Enligt Pia Bergqvist, personaldirektör på SiS, är själva kartläggningen klar.

− Men vi väntar på hjälp med analysen. Vi har ett stort manfall på personalavdelningen just nu.

Syftet med diskrimineringslagens lönekartläggning är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA