Säljer för att effektivisera

TRAFIKVERKET2011-11-08

Trafikverket vill sälja ut både sin IT-enhet och sina två varv. Dessutom utreds möjlig­heterna att halvera avgiften för förarprov.

Trafikverkets IT-enhet ITC har omkring 450 anställda medarbetare på 23 orter. Argumentet för att sälja, i första hand till ett privat företag, är att verksamheten behöver en stark IT-aktör som ägare för att kunna utvecklas och klara konkurrensen på marknaden. Dessutom är regeringens linje att myndigheter inte ska konkurrera på områden som den privata sektorn kan klara lika bra eller bättre, något som Trafikverket anser är fallet här.

Enligt verksamhetsområdeschef Katarina Norén är utgångspunkten att all IT-personal ska följa med vid en överlåtelse.

Önskar hellre statligt bolag

STs avdelningsordförande Airi Aspman Larsson håller med arbetsgivaren om att IT-verksamheten bör flyttas från Trafikverket, men anser att ett statligt bolag vore en bättre lösning.

– Det skulle vara bättre och tryggare för de anställda.

På Trafikverkets hemsida utannonseras också verkets två varv i Vaxholm och Lysekil till försäljning. Varven underhåller och reparerar Trafikverkets färjor. I det fallet har samtliga fack reserverat sig mot beslutet.

Ytterligare ett inslag i Trafik­verkets effektivisering är att en partssammansatt grupp ska utreda om avgiften för förarprov kan halveras utan några interna tillskott till förarprovsverksamheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA