Säljstopp gläder facket

POSTGIROT2003-12-15

De anställdas reaktioner på den inställda försäljningen av Postgirot är övervägande positiva. Facket hoppas på en ny köpare som passar Postgirot bättre.

– Vi hoppas att nästa köpare håller ihop företaget. Det behövs en bättre analys av vilken typ av köpare som passar oss, och i den processen bör Postgirot vara med, säger Anki Lindgren, ordförande för Postgirosektionen i ST-Post.
Enligt henne är de anställda övervägande positiva till att köpet inte blir av.
Inför den nya försäljningsomgången kräver ST att Postgirot Bank får en så oberoende ställning som möjligt inom koncernen.

Det var i somras som de fyra svenska storbankerna Nordbanken, SE-banken, Föreningssparbanken och Svenska Handelsbanken kom överens med Postens ledning om att köpa Postgirot för 4 miljarder kronor.
Postgirot skulle sedan slås ihop med bankernas eget Bankgiro i det nya bolaget Svenska Girot, ett planerat monopol för ”generella distansbetalningar”.
Från fackligt håll var besvikelsen stor, eftersom man hoppats på en köpare – gärna utländsk – med intresse av att utveckla Postgirot till en fullvärdig bank. En sammanslagning med Bankgirot betraktades som det sämsta tänkbara scenariot, eftersom medlemmarna i så fall skulle drabbas av stora rationaliseringar.

Konkurrensverket beslutade i mitten av februari att affären skulle prövas i tingsrätten. Verkets bedömning var att storbankernas köp av Postgirot skulle vara ett brott mot konkurrenslagen.
Visserligen är både Postgirot och Bankgirot redan starkt dominerande på olika affärssegment, men efter en sammanslagning skulle de tillsammans ha 100 procent av marknaden, konstaterade verket.
Det skulle troligen leda till högre priser för kunderna, sämre produktutveckling och till att storbankernas konkurrenter får svårare att hävda sig på bankmarknaden.
Konkurrensverkets ingripande ledde till att Postens styrelse drog tillbaka affären, vilket innebär att Postgirot tills vidare blir kvar inom Postkoncernen. En ny försäljningsomgång kan ta omkring ett halvår, tror Anki Lindgren.

Bakgrund:

Regeringen gav i januari 2000 Posten tillstånd att sälja Postgirot. Motivet var att Posten inte hade tillräckliga resurser för att utveckla Postgirots verksamhet till en fullsortimentsbank. Postens verksamhet skulle inskränkas och inriktas mot ”kärnverksamheterna” brev, paket och logistik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA