Samarbetspartier skyller på varandra

ARBETSMILJÖN2003-12-17

Regeringen är väl medveten om den eftersatta arbetsmiljön inom statsförvaltningen. Den är ett stort problem, medger statsrådet Mona Sahlin. Ändå blir arbetsmiljön bara sämre och sämre.

Av:  Christian Örjestål

För ett år sedan intervjuades Mona Sahlin i Statstjänstemannen. Då sa hon att staten borde vara den bästa arbetsgivaren. Och Mona Sahlin borde veta vad hon pratar om. Hon är nämligen regeringens ansvariga i frågor som rör arbetslivs-, arbetsrätts- och arbetsmiljöfrågor.

Men om STs nya arbetsmiljöundersökning vill hon inte uttala sig.

— Det ligger på statsrådet Britta Lejons bord.

Du har sagt att staten borde vara den bästa arbetsgivaren. I dag är arbetsmiljön än värre. Har frågan blivit omöjlig för regeringen?
— Nej, det tycker jag inte. Det är ingen omöjlig fråga men ett stort problem. Staten måste spara och dra in på tjänster, samtidigt får inte besparingarna gå ut över verksamheten och det är ett problem.

Varför måste staten minska antalet tjänster? Det är ju ni som bestämmer över fördelningsmedlen.
– Vi vill inte dra in på organisationerna men vi har blivit tvungna.

Varför då?
– Vi har inte fått stöd av våra stödpartier i den här frågan. Rent generellt kan man säga att staten borde vara en bättre förebild än vi är. Vi har ett problem, ingen tvekan om den saken, men vi tittar på STs utredning och vi jobbar med problemet.

Lars Bäckström är gruppledare för Vänsterpartiets riksdagsgrupp.
Han förstår inte Mona Sahlins kritik mot regeringens stödpartier.

– Jag har varit med vid samtliga tillfällen då Miljöpartiet och vi i Vänsterpartiet diskuterat budgetfrågan med regeringen de senaste tre åren. Och jag kan inte erinra mig att vi någon gång motsatt oss regeringen i frågor om att ge mer pengar till den statliga sektorn. Snarare tvärt om. Vi har vid ett flera gånger föreslagit utökade satsningar på statsförvaltningen.

Vad hände då?
— Regeringen sa att det inte gick på grund av utgiftstaket.

Och utgiftstaket gick inte att höja?
– Nej, vi föreslog det men regeringen sa nej.

Varför säger ett statsråd då att regeringen inte fått ert stöd i frågan?
— Jag vet inte. Jag kan inte förstå varifrån hon har fått den uppgiften. Det måste bero på ett missförstånd i den interna kommunikationen.

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Marianne Samuelsson, håller med Lars Bäckström.

— Min bild överrensstämmer inte med Monas. Vi har varit kritiska till regeringens kraftiga höjningar till den egna förvaltningen, men vi har inte förespråkat personalnedskärningar.

Fakta

Britta Lejon är demokrati- och förvaltningsminister och ansvarar bland annat för den statliga personalpolitiken och statens övergripande arbetsgivarfrågor.

Mona Sahlin är statsråd på näringsdepartementet och ansvarar för arbetslivsfrågor. Regeringens arbetslivspolitik ska genom henne bland annat bidra till en bra och utvecklande arbetsmiljö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA