Annons:
Miljonprogrammet
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Samlar stories från miljonprogrammet

Miljonprogrammet fyller 50 i år. I projektet Miljonstories är målet att samla in en miljon minnen och berättelser från dessa lika älskade som utskällda stadsdelar. I Norra Botkyrka handlar det om fotboll, folkdans och första tiden i den nya lägen­heten.

Glas med bubbelvatten, skålar med fruktkolor och salta pinnar står uppdukade på höga bord i foajén till Hallunda folkets hus söder om Stockholm. Den turnerande utställningen Miljon­stories har nyss invigts. Ung­domarna som deltar har hunnit rusa i väg, men på väggarna delar gymnasister och pensionärer från den lokala hembygdsföreningen med sig av sina finaste minnen från trakten. 

»Mitt bästa minne från Alby är från fotbollsplanen. Anledningen till att jag tycker om just denna plats är att jag träffade min bästa vän där. Vi är fortfarande lika nära vänner och vi spelar ofta fotboll ihop«, säger Jelena från Alby. 

Milos från Östberga berättar om när det var påsklov och han grillade och dansade serbisk folkdans med kompisarna. »Vi hade så roligt, vi sjöng våra favoritlåtar. Det blev traditionell musik och vi fick sådan känsla.«

Miljonstories är ett samarbete mellan konstnären Mats Aronsson och Historiska museet. Under 2014 och 2015 samlar man in historier i en handfull Stockholmsförorter, för utställningar både på dessa platser och på Historiska museet. På museet visas också mer typiskt historiska före­mål från platsen, i Norra Botkyrkas fall mynt från vikingatiden och kruk­skärvor med tusentals år på nacken. 

Susanna Zidén är projektledare på museet.

– För vår del är det här ett sätt att ge människor möjligheten att vara med och skapa historia, säger hon. 

Märta, som har bott i Vårby gård sedan området byggdes, är en av dem som medverkar i utställningen. Hon minns när hon flyttade in. Det var den 16 december 1972. Någon vecka därpå kom hennes far på besök. »Vi gick på julotta i Vårby gårds kyrka, pappa sa att det inte var någon riktig kyrka. Då han kom på besök julen efter stannade han hemma och såg på tv i stället för att gå med till kyrkan. Jag tyckte också att kyrkan såg lite konstig ut då. Men nu har jag vant mig och tycker att den är fin.« 

Berättelserna kommer att leva vidare på sajten miljonstories.se, berättar Mats Aronsson. 

– Målet är att vi ska upp i en miljon historier. Hittills har vi 800, så det är snart en promille, konstaterar han, men tillägger att siffran mest är en markering. 

Projektet Miljonstories föddes som en reaktion på massmediernas rapportering om landets förortsområden. Miljonprogrammet, som är samlingsnamnet för de effektivt planerade områden som uppfördes i städernas dåvarande ytterområden, byggdes mellan 1965 och 1974. Satsningen har i princip ända sedan starten varit hårt kritiserad, både för att ha lett till sociala problem och för arkitekturen som sådan. 

Medierapporteringen har ofta varit skarpt vinklad, med fokus på våld och problem. Mats Aronsson tar som exempel mediernas bevakning av 2013 års upplopp i Stockholmsförorten Husby. Upploppen följde på polisens dödsskjutning av en 69-årig knivbeväpnad man i området. Inslagen innehöll överdriven dramatik, menar han.

– Det var som om reportrarna befann sig i en krigszon. 

Ofta är det inte de boende själva som beskriver sin bostadsmiljö negativt. I stället är det experter utifrån som gör ned miljonprogrammen. 

19-åriga Maria Gavra är en av dem som medverkar i utställningen och berättar om hur hon träffade sin pojkvän i Hallunda. Hon flyttade till Sverige från Grekland för ett drygt år sedan, och bor nu i Alby. 

– Jag hade fått en negativ bild av Alby innan jag flyttade hit. Mina kompisar sa att det var mycket invandrare och mycket kriminalitet där. Jag blev lite rädd. Men nu när jag bor här så känner jag inte så. Jag känner mig trygg när jag är ute, säger hon.

Detta var Mats Aronssons ingång när han startade Miljonstories: Att låta dem som bor på plats säga sitt. Han berättar att han för egen del fick en rejäl ögonöppnare när han i ett tidigare projekt guidade ungdomar bosatta i miljon­program till de egna, äldre och dyrare kvarteren på Södermalm i Stockholm. 

– »Vad mycket trafik det är! Var grillar ni? Här finns ju inga gärden?«, sa de. Söder var inte så attraktivt som jag själv såg det som. Det centrala med Miljonstories, för min del, är egent­ligen inte den utställning vi skapar, utan de möten som uppstår när historierna samlas in. 

 

Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.