Annons:
Miljonprogrammet
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Samlar stories från miljonprogrammet

Miljonprogrammet fyller 50 i år. I projektet Miljonstories är målet att samla in en miljon minnen och berättelser från dessa lika älskade som utskällda stadsdelar. I Norra Botkyrka handlar det om fotboll, folkdans och första tiden i den nya lägen­heten.

Glas med bubbelvatten, skålar med fruktkolor och salta pinnar står uppdukade på höga bord i foajén till Hallunda folkets hus söder om Stockholm. Den turnerande utställningen Miljon­stories har nyss invigts. Ung­domarna som deltar har hunnit rusa i väg, men på väggarna delar gymnasister och pensionärer från den lokala hembygdsföreningen med sig av sina finaste minnen från trakten. 

»Mitt bästa minne från Alby är från fotbollsplanen. Anledningen till att jag tycker om just denna plats är att jag träffade min bästa vän där. Vi är fortfarande lika nära vänner och vi spelar ofta fotboll ihop«, säger Jelena från Alby. 

Milos från Östberga berättar om när det var påsklov och han grillade och dansade serbisk folkdans med kompisarna. »Vi hade så roligt, vi sjöng våra favoritlåtar. Det blev traditionell musik och vi fick sådan känsla.«

Miljonstories är ett samarbete mellan konstnären Mats Aronsson och Historiska museet. Under 2014 och 2015 samlar man in historier i en handfull Stockholmsförorter, för utställningar både på dessa platser och på Historiska museet. På museet visas också mer typiskt historiska före­mål från platsen, i Norra Botkyrkas fall mynt från vikingatiden och kruk­skärvor med tusentals år på nacken. 

Susanna Zidén är projektledare på museet.

– För vår del är det här ett sätt att ge människor möjligheten att vara med och skapa historia, säger hon. 

Märta, som har bott i Vårby gård sedan området byggdes, är en av dem som medverkar i utställningen. Hon minns när hon flyttade in. Det var den 16 december 1972. Någon vecka därpå kom hennes far på besök. »Vi gick på julotta i Vårby gårds kyrka, pappa sa att det inte var någon riktig kyrka. Då han kom på besök julen efter stannade han hemma och såg på tv i stället för att gå med till kyrkan. Jag tyckte också att kyrkan såg lite konstig ut då. Men nu har jag vant mig och tycker att den är fin.« 

Berättelserna kommer att leva vidare på sajten miljonstories.se, berättar Mats Aronsson. 

– Målet är att vi ska upp i en miljon historier. Hittills har vi 800, så det är snart en promille, konstaterar han, men tillägger att siffran mest är en markering. 

Projektet Miljonstories föddes som en reaktion på massmediernas rapportering om landets förortsområden. Miljonprogrammet, som är samlingsnamnet för de effektivt planerade områden som uppfördes i städernas dåvarande ytterområden, byggdes mellan 1965 och 1974. Satsningen har i princip ända sedan starten varit hårt kritiserad, både för att ha lett till sociala problem och för arkitekturen som sådan. 

Medierapporteringen har ofta varit skarpt vinklad, med fokus på våld och problem. Mats Aronsson tar som exempel mediernas bevakning av 2013 års upplopp i Stockholmsförorten Husby. Upploppen följde på polisens dödsskjutning av en 69-årig knivbeväpnad man i området. Inslagen innehöll överdriven dramatik, menar han.

– Det var som om reportrarna befann sig i en krigszon. 

Ofta är det inte de boende själva som beskriver sin bostadsmiljö negativt. I stället är det experter utifrån som gör ned miljonprogrammen. 

19-åriga Maria Gavra är en av dem som medverkar i utställningen och berättar om hur hon träffade sin pojkvän i Hallunda. Hon flyttade till Sverige från Grekland för ett drygt år sedan, och bor nu i Alby. 

– Jag hade fått en negativ bild av Alby innan jag flyttade hit. Mina kompisar sa att det var mycket invandrare och mycket kriminalitet där. Jag blev lite rädd. Men nu när jag bor här så känner jag inte så. Jag känner mig trygg när jag är ute, säger hon.

Detta var Mats Aronssons ingång när han startade Miljonstories: Att låta dem som bor på plats säga sitt. Han berättar att han för egen del fick en rejäl ögonöppnare när han i ett tidigare projekt guidade ungdomar bosatta i miljon­program till de egna, äldre och dyrare kvarteren på Södermalm i Stockholm. 

– »Vad mycket trafik det är! Var grillar ni? Här finns ju inga gärden?«, sa de. Söder var inte så attraktivt som jag själv såg det som. Det centrala med Miljonstories, för min del, är egent­ligen inte den utställning vi skapar, utan de möten som uppstår när historierna samlas in. 

 

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.