Annons:
Miljonprogrammet
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Samlar stories från miljonprogrammet

Miljonprogrammet fyller 50 i år. I projektet Miljonstories är målet att samla in en miljon minnen och berättelser från dessa lika älskade som utskällda stadsdelar. I Norra Botkyrka handlar det om fotboll, folkdans och första tiden i den nya lägen­heten.

Glas med bubbelvatten, skålar med fruktkolor och salta pinnar står uppdukade på höga bord i foajén till Hallunda folkets hus söder om Stockholm. Den turnerande utställningen Miljon­stories har nyss invigts. Ung­domarna som deltar har hunnit rusa i väg, men på väggarna delar gymnasister och pensionärer från den lokala hembygdsföreningen med sig av sina finaste minnen från trakten. 

»Mitt bästa minne från Alby är från fotbollsplanen. Anledningen till att jag tycker om just denna plats är att jag träffade min bästa vän där. Vi är fortfarande lika nära vänner och vi spelar ofta fotboll ihop«, säger Jelena från Alby. 

Milos från Östberga berättar om när det var påsklov och han grillade och dansade serbisk folkdans med kompisarna. »Vi hade så roligt, vi sjöng våra favoritlåtar. Det blev traditionell musik och vi fick sådan känsla.«

Miljonstories är ett samarbete mellan konstnären Mats Aronsson och Historiska museet. Under 2014 och 2015 samlar man in historier i en handfull Stockholmsförorter, för utställningar både på dessa platser och på Historiska museet. På museet visas också mer typiskt historiska före­mål från platsen, i Norra Botkyrkas fall mynt från vikingatiden och kruk­skärvor med tusentals år på nacken. 

Susanna Zidén är projektledare på museet.

– För vår del är det här ett sätt att ge människor möjligheten att vara med och skapa historia, säger hon. 

Märta, som har bott i Vårby gård sedan området byggdes, är en av dem som medverkar i utställningen. Hon minns när hon flyttade in. Det var den 16 december 1972. Någon vecka därpå kom hennes far på besök. »Vi gick på julotta i Vårby gårds kyrka, pappa sa att det inte var någon riktig kyrka. Då han kom på besök julen efter stannade han hemma och såg på tv i stället för att gå med till kyrkan. Jag tyckte också att kyrkan såg lite konstig ut då. Men nu har jag vant mig och tycker att den är fin.« 

Berättelserna kommer att leva vidare på sajten miljonstories.se, berättar Mats Aronsson. 

– Målet är att vi ska upp i en miljon historier. Hittills har vi 800, så det är snart en promille, konstaterar han, men tillägger att siffran mest är en markering. 

Projektet Miljonstories föddes som en reaktion på massmediernas rapportering om landets förortsområden. Miljonprogrammet, som är samlingsnamnet för de effektivt planerade områden som uppfördes i städernas dåvarande ytterområden, byggdes mellan 1965 och 1974. Satsningen har i princip ända sedan starten varit hårt kritiserad, både för att ha lett till sociala problem och för arkitekturen som sådan. 

Medierapporteringen har ofta varit skarpt vinklad, med fokus på våld och problem. Mats Aronsson tar som exempel mediernas bevakning av 2013 års upplopp i Stockholmsförorten Husby. Upploppen följde på polisens dödsskjutning av en 69-årig knivbeväpnad man i området. Inslagen innehöll överdriven dramatik, menar han.

– Det var som om reportrarna befann sig i en krigszon. 

Ofta är det inte de boende själva som beskriver sin bostadsmiljö negativt. I stället är det experter utifrån som gör ned miljonprogrammen. 

19-åriga Maria Gavra är en av dem som medverkar i utställningen och berättar om hur hon träffade sin pojkvän i Hallunda. Hon flyttade till Sverige från Grekland för ett drygt år sedan, och bor nu i Alby. 

– Jag hade fått en negativ bild av Alby innan jag flyttade hit. Mina kompisar sa att det var mycket invandrare och mycket kriminalitet där. Jag blev lite rädd. Men nu när jag bor här så känner jag inte så. Jag känner mig trygg när jag är ute, säger hon.

Detta var Mats Aronssons ingång när han startade Miljonstories: Att låta dem som bor på plats säga sitt. Han berättar att han för egen del fick en rejäl ögonöppnare när han i ett tidigare projekt guidade ungdomar bosatta i miljon­program till de egna, äldre och dyrare kvarteren på Södermalm i Stockholm. 

– »Vad mycket trafik det är! Var grillar ni? Här finns ju inga gärden?«, sa de. Söder var inte så attraktivt som jag själv såg det som. Det centrala med Miljonstories, för min del, är egent­ligen inte den utställning vi skapar, utan de möten som uppstår när historierna samlas in. 

 

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.