Samma jobb, men 7 000 skiljer i lön

LANTMÄTERIET2003-12-10

De sitter intill varandra och har samma arbetsuppgifter. Men den som är kvinna och ST-medlem får nästan 7 000 kronor mindre i lön.

Av:  Christina Swahn

Nu har ST-medlemmarna bland förrättningslantmätarna tröttnat på löneskillnaderna.

– Det är oacceptabelt. Arbetsgivaren sätter lön efter utbildningen, inte efter vad personen gör, säger Håkan Erikson, ST-Lantmäteri.

På Lantmäteriet i Stockholms län arbetar ungefär 50 förrättningslantmätare, av dem är tolv ST-medlemmar. Här finns personer som är födda samma år och varit anställda 20 år i myndigheten. I ett fall tjänar en kvinna 21 500 kronor i månaden och en man 28 300 kronor, visar lönestatistiken.

Skillnaden är utbildningen. Den förrättningslantmätare som är civilingenjör får genomsnittligt nästan 7 000 kronor mer i lön för samma arbetsuppgifter än den som är kvinna och ST-medlem.

– Det är så orättvist. Jag tappar nästan lusten att gå till jobbet, men kunderna är trevliga, jobbet är roligt och kollegorna bra, därför jobbar jag kvar, säger Else-Marie Larsen, tidigare karttekniker, nu förrättningslantmätare och sektionsordförande för ST-Lantmäteri.

Vid en omorganisation 1997 fick alla som arbetade med fastighetsbildning söka nya tjänster. Karttekniker och mätningsingenjörer fick möjlighet att gå en intern utbildning för att sedan kunna söka tjänster som förrättningslantmätare, tjänster som också innehas av civilingenjörer.

Men löneskillnaderna har bestått. Att det i fjolårets centrala avtal finns inskrivet att arbetsgivaren lokalt inte får sätta olika lön beroende på vilken facklig organisation den anställda tillhör har man inte märkt av.

Nu ställs förhoppningarna till den arbetsvärdering som genomförs.
– Vi hoppas att något ska komma fram som går att använda i kommande löneförhandlingar, säger Håkan Erikson.

I korthet

Under 1990-talet fick Lantmäteriverkets karttekniker och mätningsingenjörer chans utbilda sig till förrättningslantmätare. Av verkets idag 382 förrättningslantmätare är 211 är ST-medlemmar. Deras månadslöner ligger i snitt 7 000 kronor lägre än de högskoleutbildade ingenjörernas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA