Samordning gav 191 års fängelse

POLISEN2011-03-21

Ett brottsförebyggande myndighetssamarbete ledde under förra året till 23 samlade insatser. Över 186 personer häktades och 56 dömdes till sammanlagt 191 års fängelsestraff

Elva statliga myndigheter driver sedan 2009 ett särskilt samarbete mot den organiserade brottsligheten. Under förra året genomförde de tillsammans ett antal operativa insatser mot grovt kriminella. Det visar en redovisning som överlämnats till regeringen.

”Styrkan i denna gemensamma satsning är att varje myndighet bidrar med sin kunskap och kompetens. Det innebär att vi med ökad kraft kan agera mot kriminella nätverk i hela landet”, säger rikspolischef Bengt Svenson i ett pressmedelande.

De grovt kriminella använder i allt oftare företag, både för att generera pengar, men också som front för att dölja pengars ursprung. Genom att fokusera vinsterna av brott och pengaflöden ökar möjligheterna att knyta kriminella individer och grupperingar till brott. En viktig del av samarbetet är att bli effektivare på återta brottsvinster.

”Det är en viktig del i arbetet med att försvaga den kriminella verksamheten. Det skickar också en signal till omgivningen om att brott inte lönar sig”, säger Rikskriminalens chef Klas Friberg i pressmeddelandet.

FAKTA

Myndigheter i samverkan mot den organiserade brottsligheten

Polisen samarbetar i projektet mot grov organiserad brottslighet med tio andra myndigheter

De övriga myndigheterna är:

Ekobrottsmyndigheten

Försäkringskassan

Kriminalvården

Kronofogdemyndigheten

Kustbevakningen

Migrationsverket

Skatteverket

Säkerhetspolisen

Tullverket

Åklagarmyndigheten

Organisationen för satsningen består av Samverkansrådet och Operativa rådet, ett kansli, ett nationellt underrättelsecenter, åtta regionala underrättelsecenter och åtta aktionsgrupper.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA