Bild: Mostphotos

Sämre arbetsmiljö för tidsbegränsat anställda

ARBETSMILJÖ2018-10-02

Andelen som är rädda att förlora jobbet är större bland tidsbegränsat anställda än bland fast anställda. Tidsbegränsat anställda utsätts också oftare för sexuella trakasserier och jobbar oftare trots att de är sjuka, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket.

I undersökningen ”Arbetsmiljön 2017” har 6 700 sysselsatta på arbetsmarknaden svarat på frågor om hur de upplever sin arbetsmiljö. Resultaten visar att närmare tre av fyra var nöjda med sitt arbete i stort.

Samtidigt finns det betydande skillnader mellan hur fast anställda och tidsbegränsat anställda har det på jobbet.

”Det finns anledning för arbetsgivarna att uppmärksamma risker i arbetsmiljön som kan vara kopplade till anställningsform och åtgärda dem”, skriver Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i ett uttalande.

Till exempel är en av fyra tidsbegränsat anställda rädda för uppsägning eller att tvingas korta sin arbetstid, jämfört med en av tio av de fast anställda. Sex av tio kan sällan eller aldrig bestämma när arbetsuppgifter ska göras, motsvarande siffra för fast anställda är tre av tio. Även när det gäller upplevelsen av sexuella trakasserier finns det en koppling till anställningsform. Jämfört med fast anställda kvinnor har en dubbelt så stor andel tidsbegränsat anställda kvinnor upplevt sexuella trakasserier på jobbet.

Omkring 16 procent av de sysselsatta på arbetsmarknaden har en tidsbegränsad anställning.

Arbetsmiljöverkets undersökning visar också att drygt åtta av tio använder dator i arbetet och att två av tre som jobbar på kontor saknar eget rum.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA