Sämre resultat av arbetsmarknadsutbildning

ARBETSMARKNAD2016-12-14

Effekten av den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen har minskat, men den bidrar ändå till högre sysselsättning på sikt. Det kommer IFAU fram till i en rapport.

Effekten av den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen har varierat över tid, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Under åren 2002-2006 kom deltagarna snabbt i jobb efter utbildningen och fick en bättre ställning på arbetsmarknaden. 2005 var mer än fyra av fem av deltagarna sysselsatta efter två år, och programmet bidrog till cirka tio procentenheters högre sysselsättning. Från år 2007 blev färre sysselsatta och fler kvar hos Arbetsförmedlingen. Bland dem som deltog år 2012 var tre av fem sysselsatta efter två år.

”Även om effekterna minskade från 2007, ledde arbetsmarknadsutbildningen fortfarande till att fler kom i jobb, men det tog längre tid under åren 2007–2013 än tidigare, och nivåerna var lägre”, skriver rapportens författare Linus Liljeberg i ett pressmeddelande.

En förklaring är att sammansättningen av deltagare förändrats. Efter 2007 deltog fler arbetssökande som stod längre från jobb. Men att fler deltagare var långtidsarbetslösa och hade kortare utbildning förklarar inte att effekterna sjönk, säger Linus Liljeberg:

”Effekterna minskade ungefär lika mycket för alla grupper, både hos korttids- och långtidsarbetslösa, liksom för utrikes och inrikes födda”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA