Samtal med chefen styr lönen

RIKSSKATTEVERKET2003-12-02

ST-medlemmarna på skatte- och kronofogdemyndigheterna får komma överens om lönen med chefen i individuella samtal, enligt det nya avtalet. Avtalet beräknas ge cirka 4 procent per år.

Modellen med lönesättningssamtal ska bara användas på de skattemyndigheter där parterna kommit överens om det. Men Lars-Olof Nilsson, ordförande i ST-Skatt, tror att de flesta kommer att utnyttja denna nya möjlighet. Till grund för samtalen finns de löneprinciper som man kommit överens om på Riksskatteverket, RSV.

– Vi har arbetat med lönebildningsprocessen sedan 1998, så förutsättningarna är goda, menar han. Men på vissa håll har arbetsgivaren tvekat på grund av att det är ont om tid.

Till skillnad från Sacos modell för lönesättningssamtal ska de enskilda överenskommelserna för STs medlemmar bekräftas i ett kollektivavtal.

– Individerna ska behandlas lika oavsett förhandlingsmodell, understryker Lars-Olof Nilsson. Och eftersom facket har förhandlat om principerna blir steg två, lönesättningssamtalet, mer som en avstämning.

Löneutfallet blir cirka 4 procent per år, bedömer han. För skattemyndigheternas del innehåller avtalet dels generella potter på 3,1–3,3 procent från 1 april 2002 respektive 3,5–3,7 procent från 1 juli 2003, dels särskilda satsningar på storstadsområden och så kallade nyckelpersoner. Därtill avsätts pengar för lönehöjningar i samband med att personer får mer kvalificerade uppgifter, särskilda uppdrag eller förändrade arbetsuppgifter.

För kronofogdemyndigheterna gäller andra siffror: 3,0 respektive 3,4 procent i den ordinarie lönerevisionen samt 0,4–0,7 procent till en riktad höjning för vissa exekutiva handläggare som arbetar ute på fältet. Kronofogdemyndigheterna får också del av storstadssatsningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA