Samverkan kring generationsväxling

ARBETSFÖRMEDLINGEN2017-06-19

Arbetsförmedlingen har kommit överens om att samverka med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om att på lokal och regional nivå möta utmaningarna på arbetsmarknaden.

Generationsväxlingen för med sig stora rekryteringsbehov i många kommuner, landsting och regioner. Nu satsar Arbetsförmedlingen på ett organiserat samarbete med landets kommuner och landsting för att underlätta kommunsektorns rekrytering och motverka arbetskraftsbrist.

”Stat och kommun måste ha en nära samverkan för att hantera utmaningarna som finns på den svenska arbetsmarknaden men det handlar också om att ta vara på de många möjligheterna”, skriver generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

En av de största utmaningarna är att de arbetssökande på arbetsmarknaden inte har den kompetens som arbetsgivarna kräver. Arbetsförmedlingen och SKL är eniga om att samverka lokalt för att öka de nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Särskilt nyanlända kvinnors etablering ska uppmärksammas. Samverkan kring utbudet av olika utbildningsinsatser som till exempel arbetsmarknadsutbildningar och svenska för invandrare, SFI, ska öka.

”Det kan handla om att vi jobbar tillsammans med utbildningsinsatser till nyanlända. På så sätt kan vi underlätta för landets arbetsgivare, inklusive kommunerna själva, att hitta arbetskraft nu när vi är i ett läge där det är svårt att rekrytera”, skriver Mikael Sjöberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA