Sänkt avgift för statlig pension

TJÄNSTEPENSION2010-11-15

Avgifterna i den statliga tjänstepensionen sänks i dag. För en genomsnittlig statstjänsteman innebär det att pensionskapitalet vid 65 års ålder kan öka med 23 000 kronor, eller 7 procent.

Exemplet baseras på en 46-årig person med en månadslön på 30 700 kronor. För en 25-åring kan pensionskapitalet öka med 17 procent.

Bakgrunden till förändringen är att parterna på det statliga området var missnöjda med avgiftsnivån.

– Man betalade i vissa fall dubbelt så mycket i avgift som inom LOs tjänstepension ITP, säger Hans Norin på OFR, den förhandlingskartell som ST ingår i. Vi ville åtminstone komma i nivå med ITP, och det gör vi nu.

Dessutom har parterna krävt att bolagen ska redovisa sina avgifter på samma sätt, för att spararna lättare ska kunna jämföra bolagens villkor.

– Tidigare var det helt omöjligt att jämföra, säger Hans Norin. Men nu kan man göra det på ett bättre sätt än i något annat avtal. Och för första gången får bolagen veta vad de andra haft!

I jämförelsen ingår inte bara avgifterna, utan även avkastning och betyg.

– Vi vill att man ska se fondens prestanda, så att man kan välja bort de sämsta produkterna. Och på vår nya valblankett finns alla siffror med. Så när ett bolag sitter med en kund måste man visa upp både sina egna siffror och konkurrenternas.

Hans Norin räknar med att öppenheten och jämförbarheten kommer att leda till ytterligare sänkningar av avgifterna i framtiden.

Den nya modellen gäller de 2,5 procent av lönesumman som arbetsgivaren avsätter till så kallad individuell ålderspension, och som den enskilde sedan placerar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Allmän pension
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA