Säpo får rensa ut mikrofilmer

SEKRETESS2003-07-30

Den första mars hävs sekretessen på Säpoakter fram till 1949. Men samtidigt tillåts Säpo förstöra mikrofilmer som kan innehålla unikt material.

Av:  Christoph Andersson

I Säpos arkiv finns tusentals handlingar om säkerhetstjänstens övervakning mellan åren 1929 och 1949. Det gäller avlyssningsprotokoll, brevkontroll och spaningsmaterial. Men också akter över enskilda personer och sakförhållanden.

Mängden uppskattas till ungefär 250 hyllmeter. I mars kommer alltsammans att bli tillgängligt för allmänheten enligt beslut i riksdagen i december.

– Dokumenten ska löpande skickas över till Riksarkivet, säger polisintendenten Peter Waldenström hos Säpo.

Det gäller dock inte för material som Säpo lagrat på mikrofilm. Enligt en föreskrift från Riksarkivarien har Säpo rätt att förstöra akter på mikrofilm ”när Säpo inte längre behöver dem i sin verksamhet”.

– Därmed löper unikt material risk att förstöras för alltid, säger professor Dennis Töllborg som forskar om säkerhetstjänsten. 

– Visst kan material som bara finns på mikrofilm gallras, bekräftar Peter Waldenström på Säpo och påpekar att det endast sker ”i undantagsfall”.
Riksarkivet överväger nu att omformulera föreskriften från 2002. Men någon brådska föreligger inte. 

– Vi avser att ändra föreskriften under året, säger Peter Siverall på Riksantikvarieämbetet.

– Sanslöst, kontrar Dennis Töllborg. Riksarkivet har i praktiken gett Säpo fribrev att förstöra unikt material. Därför måste föreskriften omedelbart ändras.     

Han ifrågasätter också varför bara material fram till den 31 december 1948 ska göras tillgängligt för allmänheten. Visserligen syftar riksdagsbeslutet till att skapa klarhet om hur Sverige förhöll sig till Nazityskland och förintelsen. Men frågan är varför gränsen ska sättas just till tre år efter krigsslutet.   

– Varför inte fyra eller fem år? undrar Dennis Töllborg. Kanske är förklaringen att 1949 var ett nyckelår för svensk säkerhetstjänst. Kalla kriget hade börjat och Säpo byggdes ut kraftigt. Följden blev en storskalig övervakningsapparat, som finns än idag.

I sändningarna från Säpo kommer Riksarkivet även att få material från perioden efter 1949, uppskattningsvis 350 hyllmeter dokument. Men till skillnad från dokumenten före 1949 omfattas det materialet fortfarande av upp till 70 års sekretess. I Sveriges grannland Tyskland har Förbundsdagen beslutat att släppa motsvarande akter fria. På så sätt vill Tyskland bearbeta över 40 års angiveri och polisövergrepp i forna DDR.  
– Det är illa att svenska politiker inte vill medverka till en liknande bearbetning i Sverige, säger Dennis Töllborg.

I korthet

Den 1 mars 2003 hävs sekretessen på Säpoakter fram till 1949. Handlingar hos försvaret och utrikesdepartementet omfattas inte av lagändringen. Men för Säpoakter från 1949 och framåt gäller fortfarande sekretess i 70 år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA