Säpos finanser hålls hemliga

SEKRETESS2012-10-01

Regeringen har genom justitieminister Beatrice Ask, M, beslutat att sekretessbelägga Säkerhetspolisens, Säpos, finanser. Nu har ministern blivit anmäld till konstitutionsutskottet.

Dagens Nyheter, DN, har genomfört en granskning av Säpo under sensommaren. Men när tidningen begärde att få ut myndighetens resultaträkning blev det stopp. Säpo sa att den var hemlig, och regeringen ställde sig bakom den bedömningen. Den kan inte lämnas ut utan att det finns risk för att rikets säkerhet skulle hotas, anser regeringen.

Beatrice Ask själv vill enligt DN inte kommentera beslutet, som inte kan överklagas. Stabschefen Christoffer Järkeborn på justitiedepartementetsäger till tidningen att de handlingar som DN ville få ut ”innehåller uppgifter som hänför sig till säkerhetspolisens verksamhet att förebygga och avslöja brott mot rikets säkerhet. Och det står inte klart att uppgifterna kan röjas utan att det skadar säkerhetspolisens fortsatta arbete”.

Riksdagsledamoten Lena Olsson, V, kommer idag att lämna en anmälan mot justitieministerns hantering av ärendet till konstitutionsutskottet:

”En del av Säpos uppgifter är inte lämpliga att ge ut, men att alla uppgifter skulle hemligstämplas verkar märkligt. Jag ifrågasätter själva tillvägagångssättet”, säger hon till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA