Satsar mot återfall i brott

KRIMINALVÅRDEN2012-09-17

Regeringen vill starta en långsiktig satsning för att minska återfallen i brott bland våldsbrottslingar och unga kriminella. Nästa år ökar budgeten med 180 miljoner kronor, och 2016 ska tillskottet vara uppe i närmare en halv miljard kronor.

Pengarna ska bland annat användas till rehabiliteringsinsatser under tiden i anstalt och till bättre förberedelser inför frigivningen. Kriminalvården ska samarbeta med Arbetsförmedlingen och andra myndigheter.

Justitieminister Beatrice Ask skriver i ett pressmeddelande att förebyggande av våldsbrott är en prioriterad fråga för regeringen. Sedan tidigare finns särskilda resurser för insatser mot män som dömts för sexualbrott och våld i nära relationer.

Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg säger i skriftlig kommentar att tillskottet är betydligt större än han vågat hoppas på, och att Kriminalvården därmed går in i en ny fas där verksamhetens innehåll kan utvecklas på ett annat sätt än tidigare.

Samtidigt har myndigheten ett kärvt ekonomiskt läge, och man planerar därför organisationsförändringar vad gäller inköp, upphandling och administration.

”Regeringen är tydlig med att pengarna vi får i extra tillskott ska användas för utveckling, så vi kommer inte att kunna betala gamla räkningar med nya pengar”, konstaterar han.

STs avdelningsordförande inom Kriminalvården, Per Sunneborn, är också glad över regeringens besked.

– Detta är fantastiskt bra, arbetet mot återfall är en av våra största utmaningar. Unga människor som har våldsbrott och narkotika i sin dom återfaller till 80 procent.

ST-avdelningen har sedan många år arbetat för bättre stöd åt intagna med diagnosen adhd.
 

Regeringens förslag

Kriminalvårdens anslag ökas enligt regeringens förslag med 180 miljoner kronor från 2013, ytterligare 47 miljoner kronor från 2014, ytterligare 158 miljoner kronor från 2015 och därefter med ytterligare 73 miljoner kronor från 2016. Totalt motsvarar tillskotten 2016 en nivåökning om 458 miljoner kronor jämfört med 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA