Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

Sätter vingar på historierna

I det mest vardagliga kan vad som helst hända. Författaren har tillåtelse att knuffa reglerna för logik och sanning över kanten till djupaste stupet. Där nere blandas sedan blodig verklighet med alla sagor och fantasier som denna värld kan uppbringa.
Irakisk KristusBild:Albert Bonniers förlag
Dykungens dotterBild:Albert Bonniers förlag
LewispjäsernaBild:Modernista

I det mest vardagliga kan vad som helst hända. Författaren har tillåtelse att knuffa reglerna för logik och sanning över kanten till djupaste stupet. Där nere blandas sedan blodig verklighet med alla sagor och fantasier som denna värld kan uppbringa. 

  • Irakisk Kristus av Hassan Blasim vänder ut och in på mig. Jag kan bara läsa en berättelse i taget och måste sedan vila. Blasim har hämtat hem flera prestigefyllda internationella priser och har beskrivits som den bästa författaren från den arabiskspråkiga delen av världen. Han är flykting från Irak och lever i Finland, där han upprörande nog ännu inte är översatt. Magisk realism får historier att flyga. Äckel, fruktan, krigets fasor måste kanske behandlas på detta sätt – man behöver skratta fast tårarna rinner. Det är mästerligt. Jag minns särskilt historien om hunden i Finlands djupa skogar, och mannen som trollade bort knivar och förstås den helt absurda och rörande historien om den irakiske Kristus, i titelnovellen. Missa inte detta tillfälle att se det overkligt verkliga livet, med bombbälte runt magen. (Albert Bonniers förlag, översättning Jonathan Morén)  
  • Anropa av Malin Axelsson är en absurd roman som skildrar vad som händer när tillvaron rämnar. Överallt finns det apor. De hänger i hotellet, på barerna, på den nattöppna grillen. Allt detta är förstås märkligt, men lika märkligt är helt vanliga saker som att noppa ögonbryn fast det gör ont, att gå på visningar av dyra bostads­rätter, att hylla den heliga oskuldsfulla Maria, för kvinnor att vika sig för männen. Lite disparata ting, men denna bok är liksom sönderplockad och hopsatt på nytt, även stilistiskt. Intressant, men lite besvärligt att hänga med. Jag förstår vad Axels­son vill berätta, men önskar att hon hade tagit mig i handen och gjort läsningen lite lättare. (Albert Bonniers förlag) 
  • Dykungens dotter av Birgitta Trotzig kom ut 1985 och finns nu på nytt i pocket, lämplig att bära med sig under en tid. För mig, liksom för många andra, gav den en läsupplevelse som verkligen förändrade synen på litteraturen. »Jag har en historia att berätta.« Så börjar romanen om kvinnan som vandrade över kullarna vid havet nere på Österlen, upp mot det sumpiga Kristianstad. (Albert Bonniers förlag)
  • Lewispjäserna av Peter May är den avslutande och fristående delen i en trilogi. Peter May är en författare som valt att skriva deckare, fast det känns som om det mest är av en slump som hans romaner handlar om just brott. Jag njuter av persongalleriet och miljöskildringarna från de karga hedarna på Isle of Lewis där blodrotens gula blommor lyser. (Modernista, översättning Charlotte Hjukström)

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt. 

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.