Seko går till Arbetsdomstolen på nytt

SPÅRTRAFIK2019-04-23

Seko går till Arbetsdomstolen för att tvinga arbetsgivaren Transdev att betala skadestånd i konflikten om ob-ersättning till tågvärdar. I den nya stämningen dubblar Seko kravet på allmänt skadestånd från 10 000 till 20 000 kronor per person.

Arbetsdomstolen, AD, beslutade redan i höstas att Transdev brutit mot kollektivavtalet genom att dra in ob-ersättningen för personal under väntetid, skriver Sekotidningen. Den domstolsförhandlingen gällde två enskilda Seko-medlemmar, men betraktades av både Seko och ST som pilotfall för alla medlemmar som berördes av förändringen. Det bestrider arbetsgivaren.

AD dömde Transdev att betala ut den uteblivna ersättningen och dessutom allmänt skadestånd med 10 000 kronor var till de två tågvärdarna. De fick också rätt till retroaktiv ob-ersättning, skriver tidningen. Seko hävdar att företaget gått med på att se den domstolsprocessen som pilotfall för alla berörda medlemmar, med hänvisning till ett förhandlingsprotokoll som fanns med i stämningsansökan.

Men Transdev har inte gått med på att betala ut skadestånd till fler än de två som var direkt berörda av ADs dom. Därför går Seko till AD igen för att pröva förbundets tolkning. Samtidigt fördubblar Seko skadeståndskravet till 20 000 kronor per medlem, vilket skulle kosta företaget totalt sex miljoner kronor.

Förbundsjurist Ellinor Gudmundsson på LO-TCO Rättsskydd säger till tidningen att det är oklart hur Transdev tolkat domen när det gäller ob-ersättningen:

”Förbundet vet inte om företaget betalat ut all ob-ersättning och i så fall hur mycket som betalats ut. Kravet blir därför en schablon än så länge”, säger hon till Sekotidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA