Seko klara med myndighetsavtal

AVTALSRÖRELSEN2013-10-01

LO-förbundet Seko har kommit överens med Arbetsgivarverket om ett nytt treårigt löneavtal för förbundets 12 000 medlemmar på myndigheterna. Avtalet ger 6,8 procent på tre år.

”Vi har lyckats avfärda Arbetsgivarverkets krav på att sifferlösa avtal skulle gälla tills vidare och nu fått löneökningar som ligger i nivå med övriga träffade uppgörelser på arbetsmarknaden. Dessutom har vi fått gehör för flera av våra övriga yrkanden”, skriver Valle Karlsson, Sekos avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.

Avtalet gäller 1 oktober 2013 – 30 september 2016. Det ger 2,0 procent från 1 oktober och 2,3 respektive 2,5 procent åren därefter. Det innehåller inga garantier om löneökningar för den enskilde individen.

Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monica Dahlbom säger sig vara nöjd med att ha säkrat arbetsfreden och att parterna ska arbeta vidare med frågorna om omställnings- och pensionsavtal.

Fack och arbetsgivare ska också påbörja ett arbete med gemensamma arbetsmiljöutbildningar.

För STs del fortsätter förhandlingarna tillsammans med de övriga förbunden i Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR. Det gamla avtalet löpte ut i dag men har förlängts, prolongerats, med två dagars uppsägningstid. Lokala förtroendevalda i ST har kallats till avtalsråd på fredag.

Enligt STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar, som också är förhandlingsledare för OFR, innebär Sekos avtalsuppgörelse ingen förändring i OFRs förhandlingar.

– Vi är den största centrala parten på myndighetsområdet, och vi har fortfarande frågor utestående. Vi skriver på ett avtal när vi är nöjda.

Hur stor är chansen att OFR får ett avtal under veckan?

– Om vi inte hade sett några förutsättningar för det hade vi hanterat prolongeringen på ett annat sätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA