Sekos post- och flygstrejk avblåst

KOLLEKTIVAVTAL2013-09-17

Seko och Almega har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för avtalsområdet kommunikation. Det innebär att den varslade post- och flygstrejken nu är avblåst.

Den främsta konflikten i förhandlingarna har gällt huruvida löneökningarna ska räknas i krontal eller procent. Seko fick till slut gehör för sitt krav på att räkna i krontal.

”Vårt krav på löneökningar i krontal har vi nu fått genomslag för. Vår motparts uppfattning var tidigare att detta var en principiell fråga som de vägrade diskutera. Nu har vi brutit denna princip och har tecknat ett avtal där löneökningsutrymmet baseras på krontal i de breda grupperna på avtalsområdet”, skriver Sekos förbundsordförande Janne Rudén i ett pressmeddelande.

Almega lyfter i stället fram att avtalet inte innehåller några så kallade individgarantier.

”Avsaknaden av individgarantier gör det möjligt för arbetsgivarna att fördela löneökningarna fritt och aktivt använda löneutrymmet för att premiera goda arbetsinsatser”, skriver Lars Friberg, som förhandlat avtalet för Almega Tjänsteförbunden, i ett pressmeddelande.

Det nya kollektivavtalet sträcker sig över 38 månader och rör 16 000 medlemmar. Det löper från 1 juni 2013 till 31 juli 2016. Löneökningsutrymmet i krontal blir för perioden 1 700 kronor, men lägst 6,8 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kollektivavtal
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA