Siffrorna kvar i nya avtalet

AVTALSRÖRELSEN2012-10-17

Nu är det centrala avtalet klart för STs medlemmar på myndigheterna. Avtalet är ettårigt och har en bottenplatta på 2,6 procent. Därmed förlorade Arbetsgivarverket sin kamp för att det centrala avtalet ska vara sifferlöst.

STs medlemmar på Kungliga biblioteket i Stockholm är glada över att deras nya avtal innehåller siffror för löne­ökningarna.

– Då har man i alla fall något att förhålla sig till, säger Madeleine Primmer, som arbetar som bibliotekarie.

– Vi brukar inte prata så mycket om avtalet med varandra, jag har förtroende för att förhandlarna gör ett bra jobb. Men nu har avtalet ett tydligt innehåll, det tycker jag är bra, säger biblioteks­assistent Kristian Kristiansson.

Siffror och tidsgränser var några av de stora förhandlingsfrågorna i avtalsrörelsen. Precis som inför det förra avtalet gick Arbetsgivarverket ut hårt med yrkanden om att avtalet skulle löpa tillsvidare och vara helt sifferlöst. Ett sådant avtal skulle inte innehålla några centralt fastställda garantier för löneökningar. ST och övriga fack inom Offentlig­anställdas förhandlingsråd lyckades ändå driva igenom ett ettårigt avtal med en bottenplatta på 2,6 procent. Det ligger i linje med de avtal som slutits inom industrin och innebär att det minsta utfallet för löneökningar blir 2,6 procent, om parterna inte enas om någon annan nivå.

Arbetsgivarverket gjorde motsvarande uppgörelse med Seko. Därmed är det fortfarande bara Saco-S som har ett avtal utan siffror och tidsgränser. För deras medlemmar ska alltså all lönebildning ske lokalt på arbetsplatserna.

I det nya avtalet har OFR fått igenom en del skrivningar som man hoppas ska förbättra löneprocessen.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar tycker att avtalet är ett steg i rätt riktning:

– Med tanke på förutsättningarna och hur industrimärket ser ut tycker jag att vi ska känna oss nöjda. Vi har väl inte lyckats åstadkomma jättestora förbättringar, men det har varit en bra balans mellan givande och tagande, säger hon.

Också Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monica Dahlbom är nöjd:

– När man väl har slutit ett avtal är man alltid nöjd med de kompromisser man har gjort.

Hon tycker inte att det är ett misslyckande att Arbetsgivarverket än en gång fått nobben på sina yrkanden om sifferlöst tillsvidareavtal. Hon ser det snarare som att tiden ännu inte är mogen.

– Jag har en fast övertygelse om att man ska ta ställning till sina yrkanden utifrån vad man faktiskt vill, inte ut­ifrån vad man tror att man kan få igenom. Därför kommer vi att yrka på sifferlöst tillsvidareavtal så länge som vi upplever att det är en viktig fråga. Det handlar om långsiktighet. Vi kompromissar inte i våra yrkanden.

Båda sidor menar att den korta avtals­perioden bidrar till att avtalet inte innehåller några större överraskningar.

Uppgörelsen blev också klar med rekordfart. 30 september gick det gamla avtalet ut. STs avdelningsföreträdare, som samlades till avtalsråd några dagar senare, rekommenderade enhälligt förbundsstyrelsen att säga ja till det förslag som då presenterades. Och redan 4 oktober var det nya avtalet undertecknat och klart.

Ändå finns det ett missnöje inom ST: facket har inte lyckats få igenom någon form av individgaranti, som skulle säker­ställa att varje medlem verk­ligen får en löneutveckling. En sådan garanti fanns tidigare, men förhandlades bort vid förra avtalsrörelsen i utbyte mot förlängd rätt till sjuklön. Monica Dahlbom är dock mycket nöjd med att inte heller det här avtalet innehåller några bestämmelser om
individgaranti.

I ett yttrande skriver STs avdelning inom universitet och högskolor att frågan bör väckas på nytt vid nästa avtalsförhandling. Yttrandet fick stöd av före­trädare för sammanlagt fjorton avdelningar inom ST.

Förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar säger att hon är beredd att driva frågan med kraft i nästa avtalsrörelse – om det skulle visa sig att problemet eskalerar och alltför många medlemmar får en svag löneutveckling.

Också medlemmarna på Kungliga biblioteket tycker att frågan är viktig. Bibliotekarien Madeleine Primmer har själv blivit hjälpt av den tidigare individgarantin vid två olika löne­revisioner. Hon tycker att hon i och för sig hade en ganska bra lön då, men var ändå tacksam att garantin fanns.

– Jag tycker att det är en viktig princip. Om man jämför med andra fackförbund tycker jag att ST är mer solidariska, att alla ska vara med. Och då tycker jag att det är viktigt att ha en individgaranti. Det är en trygghet för alla medlemmar.

Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monica Dahlbom.
Bild: Catharina Biesèrt
Arbetsgivarverkets förhandlingschef Monica Dahlbom.
STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.
Bild: Kristofer Samuelsson
STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.
ST-medlemmarna Östen Hedin, Madeleine Primmer och Kristian Kristiansson på Kungliga biblioteket är nöjda med att deras nya avtal har ett tydligt innehåll.
Bild: Casper Hedberg
ST-medlemmarna Östen Hedin, Madeleine Primmer och Kristian Kristiansson på Kungliga biblioteket är nöjda med att deras nya avtal har ett tydligt innehåll.

2,6 procent

  • Avtalsperioden sträcker sig över 12 månader, från 1 oktober 2012 till 30 september 2013.
  • Utrymmet för löneökningar är 2,6 procent, eller minst 520 kronor, om parterna inte enas om någon annan nivå.
  • Avtalet innehåller inga individgarantier. Liksom i förra avtalet ska det upprättas en handlingsplan för dem som får en liten, »ringa«, löneökning eller ingen löneökning alls.
  • Semesterlönegarantin höjs med 2,6 procent. De som tjänar mindre än cirka 24  800 kronor per månad är garanterade 1 250 kronor per semesterdag.
  • Nya skrivningar ska stärka löneprocessen: Tempot ska öka, dialogen mellan chef och medarbetare förbättras, liksom återkopplingen i samband med lönerevision.
  • Restidens betydelse för en god arbetsmiljö ska beaktas i sam­band med planering av arbetstidens förläggning.
  • En arbetsgrupp inom Partsrådet ska fokusera på problemet med hot och våld samt med ensam­arbete i riskfyllda arbetsmiljöer.
  • Partsgemensamma arbetsgrupper ska se över samverkansavtalet och trygghets­avtalet.
  • Cirka 100 000 anställda i staten omfattas av avtalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA