Annons:
Gästkrönika
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Sigrid Melchior: Krisen tvingar samman belgarna

Hittills har fem europeiska regeringar fallit på grund av eurokrisen. i Belgien fick hotet från marknaden omvänd effekt, och en regeringsbildning ser ut att bli av. Två folk i samma land ska nu hitta kompromisser.

Nyligen var min franske make på ett möte i Liège och fick skjuts hem till Bryssel av en bilburen kollega. Han ringde mig på mobilen och eftersom han ville vara lite privat så pratade vi svenska.

– Jag visste inte att ni talade nederländska, utbrast kollegan förvånat.

Trots att de delar på en yta som inte är större än Småland går det nästan vattentäta skott mellan fransktalande valloner i söder och nederländsktalande flamländare i norr. De tittar på olika tv-kanaler, studerar vid olika universitet och röstar på olika partier. Deras kontaktytor är så få att en medelålders, välutbildad vallon inte kan skilja på svenska och det språk som är modersmål för en majoritet av hans landsmän.

Två distinkta kulturer, i kombination med ekonomisk obalans mellan det rikare norr och det fattigare söder samt gamla historiska oförrätter, är bakgrunden till det obekväma politiska läget i landet.

— •l• —

Efter över femhundra dagar utan federal regering nåddes för några veckor sedan en kompromiss om själva kärnfrågan, mer makt till regionerna. En regeringskoalition utan de flamländska separatisterna började ta form.

Men sedan, i förra veckan, brakade helvetet lös igen. Då kollapsade förhandlingarna om hur hålen i statsbudgeten ska täppas till och med i fallet drogs den sköra regerings­koalitionen. Räntan på belgiska statspapper sköt genast i höjden, till den farliga nivå där andra euroländer har tvingats be om EU-hjälp.

I fredags sänkte kreditvärderingsbolaget Standard & Poors Belgiens betyg och de käbblande politikerna fick eld i baken och presenterade en budgetuppgörelse. Nu ser en regeringsbildning ut att bli av. Hittills har fem europeiska regeringar fallit på grund av eurokrisen – i Belgien fick hotet från marknaden omvänd effekt.

— •l• —

De flesta av mina belgiska vänner har sedan länge slutat följa regeringsförhandlingarna, de ids helt enkelt inte längre. I mer än ett år har det stått »kris« på tidningarnas löp, men vanligt folk har knappt märkt något. Det beror på att regionerna i princip sköter all offentlig service. Och på att den federala expeditionsregeringen i år, jämfört med förra året, har stretchat sina befogenheter till bristningsgränsen och gjort nödvändiga utnämningar som exempelvis ny centralbankschef.

I takt med att eurokrisen kommer närmare har den politiska apatin förbytts i en känsla av nära förestående katastrof: Snart kommer marknaden att upptäcka den gigantiska statsskulden, den tredje största i EU efter Grekland och Italien, och avsaknaden av regering med legitimitet att fatta tuffa beslut.

Nu har det hänt, och det är nästan som att belgarna drar en suck av lättnad. Det är trots allt väldigt få som vill splittra landet och det finns något befriande i att tvingas till handling, att tvingas till det som belgare är världsmästare på: sätta sig ner vid förhandlingsbordet och hitta kompromisser mellan två olika folk i samma land.

Sigrid Melchior är frilansjournalist i Belgien med uppdrag bland annat för Göteborgs-Posten.

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetEn handläggare och ST-medlem på Göteborgs universitet fick avdrag på lönen efter att ha blivit jävsanklagad och beskylld för att ha försökt ta ledigt med lön utan att ha rätt till det. Nu river Arbetsdomstolen upp beslutet.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera arbetsmiljöstrategin för åren 2016-2020. Resultatet av utvärderingen ska ligga till grund för en ny arbetsmiljöstrategi.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler förnekar uppgifter om att hon slutade frivilligt. I en skrivelse till riksdagens konstitutionsutskott, KU, skriver hon att den uppgiften är ”en total nyhet”, uppger TT.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
POSTNORDNyhetSjunkande volymer gör att prissättningen för inrikesbrev måste förändras, skriver regeringen i ett förslag.
ArbetsförmedlingenNyhetDet blir svårt att förändra Arbetsförmedlingen i enlighet med januariavtalet. Det säger tidigare statssekreteraren Irene Wennemo till Ekot. Hon deltog själv i förhandlingarna mellan regeringen och Centern och Liberalerna.
SpårtrafikNyhetSeko går till Arbetsdomstolen för att tvinga arbetsgivaren Transdev att betala skadestånd i konflikten om ob-ersättning till tågvärdar. I den nya stämningen dubblar Seko kravet på allmänt skadestånd från 10 000 till 20 000 kronor per person.
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.