Annons:
Gästkrönika
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Sigrid Melchior: Krisen tvingar samman belgarna

Hittills har fem europeiska regeringar fallit på grund av eurokrisen. i Belgien fick hotet från marknaden omvänd effekt, och en regeringsbildning ser ut att bli av. Två folk i samma land ska nu hitta kompromisser.

Nyligen var min franske make på ett möte i Liège och fick skjuts hem till Bryssel av en bilburen kollega. Han ringde mig på mobilen och eftersom han ville vara lite privat så pratade vi svenska.

– Jag visste inte att ni talade nederländska, utbrast kollegan förvånat.

Trots att de delar på en yta som inte är större än Småland går det nästan vattentäta skott mellan fransktalande valloner i söder och nederländsktalande flamländare i norr. De tittar på olika tv-kanaler, studerar vid olika universitet och röstar på olika partier. Deras kontaktytor är så få att en medelålders, välutbildad vallon inte kan skilja på svenska och det språk som är modersmål för en majoritet av hans landsmän.

Två distinkta kulturer, i kombination med ekonomisk obalans mellan det rikare norr och det fattigare söder samt gamla historiska oförrätter, är bakgrunden till det obekväma politiska läget i landet.

— •l• —

Efter över femhundra dagar utan federal regering nåddes för några veckor sedan en kompromiss om själva kärnfrågan, mer makt till regionerna. En regeringskoalition utan de flamländska separatisterna började ta form.

Men sedan, i förra veckan, brakade helvetet lös igen. Då kollapsade förhandlingarna om hur hålen i statsbudgeten ska täppas till och med i fallet drogs den sköra regerings­koalitionen. Räntan på belgiska statspapper sköt genast i höjden, till den farliga nivå där andra euroländer har tvingats be om EU-hjälp.

I fredags sänkte kreditvärderingsbolaget Standard & Poors Belgiens betyg och de käbblande politikerna fick eld i baken och presenterade en budgetuppgörelse. Nu ser en regeringsbildning ut att bli av. Hittills har fem europeiska regeringar fallit på grund av eurokrisen – i Belgien fick hotet från marknaden omvänd effekt.

— •l• —

De flesta av mina belgiska vänner har sedan länge slutat följa regeringsförhandlingarna, de ids helt enkelt inte längre. I mer än ett år har det stått »kris« på tidningarnas löp, men vanligt folk har knappt märkt något. Det beror på att regionerna i princip sköter all offentlig service. Och på att den federala expeditionsregeringen i år, jämfört med förra året, har stretchat sina befogenheter till bristningsgränsen och gjort nödvändiga utnämningar som exempelvis ny centralbankschef.

I takt med att eurokrisen kommer närmare har den politiska apatin förbytts i en känsla av nära förestående katastrof: Snart kommer marknaden att upptäcka den gigantiska statsskulden, den tredje största i EU efter Grekland och Italien, och avsaknaden av regering med legitimitet att fatta tuffa beslut.

Nu har det hänt, och det är nästan som att belgarna drar en suck av lättnad. Det är trots allt väldigt få som vill splittra landet och det finns något befriande i att tvingas till handling, att tvingas till det som belgare är världsmästare på: sätta sig ner vid förhandlingsbordet och hitta kompromisser mellan två olika folk i samma land.

Sigrid Melchior är frilansjournalist i Belgien med uppdrag bland annat för Göteborgs-Posten.

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen planerar att låta den informationsinriktade verksamheten kundtorg ingå i de 113 statliga servicekontor som drivs av Statens servicecenter. I höst genomförs ett pilotprojekt.
LÖNERNyhetLokal och individuell lönesättning har gynnat dem som bor i kommuner med god arbetsmarknad, jämfört med dem som har en sämre arbetsmarknad. Det visar en studie från IFAU om effekterna av förändrade löneavtal för lärare.
ARBETSMARKNADNyhetVuxna med adhd är i hög utsträckning sjukskrivna, arbetslösa eller har försörjningsstöd, visar siffror från Socialstyrelsen. Ett bättre och långsiktigt stöd skulle minska människors lidande och vara samhällsekonomiskt lönsamt, enligt rapporten.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetST kommer inte att synas som förbund under årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.