SIS anlitar företag utan kollektivavtal

SIS2012-01-24

Nu släpper ännu en statlig myndighet in ett bemanningsföretag som saknar kollektivavtal. Perido Skills vann SiS upphandling av receptionister och telefonister.

Statens institutionsstyrelse, SiS, har upphandlat två heltidstjänster till receptionen och växeln i Stockholm. I förfrågningsunderlaget ställs inga krav på att de inhyrda ska ha kollektiv­avtal eller kollektivavtalsliknande villkor.

STs arbetsplatsombud på huvudkontoret, Jenny Kingstedt, fick mbl-information om upphandlingen först två dagar efter att beslutet fattades.

– Då framförde jag att det borde vara vår egen personal i växel och reception, säger hon.

STs uppfattning är att alla löpande arbetsuppgifter ska utföras av myndighetens anställda.

– Och i de fall då inhyrda behövs för viss tid ska de ha kollektivavtal, säger ST-avdelningens vice ordförande Tobias Bjerman.

Sju bemanningsföretaglämnade anbud. Priset var det viktigaste kriteriet och Perido Skills var billigast. Företagets månadspris per heltids­anställd är 28 383 kronor. Stockholms Städsystem AB, som bemannat växel och reception sedan 1994, lämnade ett anbud som ligger 54 procent högre.

Företagets vd, Emma Dehmer Unevik, är besviken över att SiS kan komma att anlita en konkurrent som saknar kollektivavtal.

– Vi slåss inte på samma villkor. Räknar man baklänges täcker Perido Skills bud inte ens den avtalsenliga timlönen, säger Emma Dehmer Unevik.

Men Peridos vd Johan Heverius hävdar i ett skriftligt svar att den fasta månadslönen kommer att vara högre än vad som anges i bemanningsbranschens kollektivavtal.

Anette Schierbeck, chef för den juridiska enheten på Statens institutionsstyrelse, säger till Publikt att hon inte tänker kommentera upphandlingen så länge ärendet är öppet och kan överklagas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Leo (ej verifierad) ons, 01/25/2012 - 11:48
Hur går det ihop?

Är det inte så att bemanningsbranchens kollektivavtal ger en nyanställd en minimilön på 17535kr/mån?
Detta + sociala avgifter + arbetsgivaravgifter, alltså: 17535*1,6 = 28056kr i kostnad för företaget att ha denne anställd.

Offerten anger en kostnad för SiS på 28383 kr/mån för en heltidsanställd.

Perido Skills anbud motsvarar då cirka 160kr/tim.

Sen när började entreprenörer syssla med välgörenhet åt staten?

Mvh. Leo.

PS: Hur går detta ihop med ovan nämnda företags vinstmarginal som i fjol var 14%?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA