SiS skrotar rapporteringssystem

SIS2011-08-09

Statens institutionsstyrelse tvingas köpa ett helt nytt it-system för sin incidentrapportering. Under resten av året måste alla rapporter hanteras manuellt. ”Det kommer att kosta en rejäl slant och ta sin tid”, medger personalchefen Pia Bergqvist.

ST Press rapporterade i maj om att systemet för incidentrapportering vid SiS inte fungerade. Uppgifter om allvarliga händelser gick inte att spåra via myndighetens it-system. Det visade sig bland annat när ST Press begärde ut rapporter om det upplopp som 1 februari ledde till omedelbar stängning av utredningshemmet Fridegård.

Bristerna klassades då av den nytillträdda personalchefen Pia Bergqvist som ”oförsvarliga och väldigt allvarliga”.

Under våren försökte Pia Bergqvist strama upp rutinerna och få bukt det trilskande it-systemet med konsulters hjälp. Så här sade hon till ST Press i slutet av juni:

– Jag har beställt fyra åtgärder av it-avdelningen. Rapporter ska kunna läsas på skärm i samma form som den fyllts i på papper. Det ska gå att skriva ut rapporter så att vi kan lämna ut dem som allmän handling. Det ska göras en månatlig uppföljning av alla incidenter på tre nivåer: institution, region och myndigheten. Och vi ska ha en bra bas för att skriva årliga rapporter.

Men under sommaren har SiS-ledningen tvingats ge upp:

– Det var ett tungarbetat system som inte fungerade särskilt bra, säger Pia Bergqvist.

I sommar har det dessutom varit stopp i systemet i perioder. Vi har därför beslutat att beställa ett helt nytt system. Det är ju vår skyldighet att rapportera alla incidenter.

– Även om vi är snabba vet vi att det tar tid att få ett nytt system. Det tar nog hela hösten. Under tiden får vi köra manuellt, det viktiga är att det görs.

Pia Bergqvist vet ännu inte prislappen på it-fiaskot:

– Det ska handlas upp och kommer att kosta en rejält slant.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA