SJ 51 miljoner back

SPÅRTRAFIK2011-10-25

SJ gick med 51 miljoner kronor i förlust under årets tredje kvartal. Samma period förra året redovisade det statliga bolaget en vinst på 169 miljoner kronor.

SJs omsättning minskade under årets tredje kvartal från 2 054 miljoner kronor förra året till 1 936 miljoner kronor.

SJs resultat har hittills i år tyngts med extraordinära kostnader som är direkt hänförbara till den gångna vintern. Det gäller främst fordonsskador, ersättningstrafik och ersättningar till resenärerna för alla förseningar i systemet”, säger vd Jan Forsberg i ett pressmeddelande.

Dessutom har SJ drabbats av ytterligare en extraordinär kostnad efter en ekonomisk uppgörelse med Tåg i Bergslagen som kostat 150 miljoner kronor. Det totala resultatet för årets första nio månader är ändå ett överskott på 177 miljoner kronor, om man rensar kvartalsboksluten från extraordinära kostnader.

”Det betyder att SJ i grunden ändå tjänar pengar och att utvecklingen går åt rätt håll i vår återhämtning. Biljettförsäljningen för vår egentrafik under juli till september utvecklas också successivt positivt”, säger Jan Forsberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA