SJ: Tariffsystem styr lönen för många

FÖRDJUPNING: LOKALA FÖRHANDLINGAR2013-11-26

På SJ är man nästan klar med årets lönerevision. Breda grupper lönesätts tillsammans i så kallade tariffer.

Det är så vi vill ha det, säger löneförhandlaren Tommy Jacobsson.

Spårtrafikens centrala branschavtal blev klart 19 juni. Det gäller från 1 april, så när lönerna blir lokalt färdigförhandlade på SJ kan de anställda räkna med retroaktiva pengar för åtskilliga månader.

– Vi ligger i slutfasen. Vi hoppas bli klara så att lönerna kan betalas ut i november, säger Tommy Jacobsson i STs förhandlingsgrupp.

I princip all administrativ personal har individuella löner med lönesättande samtal. Men andra stora grupper – lokförare, ombordpersonal, växlare och personalen i resebutikerna – har tarifflöner. De baseras bland annat på yrke och antal år i yrket. Lönen grundar sig alltså inte på den individuella arbetsprestationen och är inte individuellt förhandlingsbar.

– Det är så vi vill ha det. Individuell lönesättning blir ofta väldigt subjektiv. Den som kan prata bäst för sig får bäst lön. Så då är det lika bra att behålla tarifflönerna, säger Tommy Jacobsson.

Han anser att det finns en god uppslutning bakom tanken att »åkandekollektivet« i princip gör samma jobb.

Inom ett tarifflönesystem handlar löneförhandlingarna om nivåerna, säger han.

– I tarifferna finns befordrings­stegar. Du blir anställd i en lönenivå. Sedan jobbar du två år och kommer upp en nivå, säger Tommy Jacobs­son.

Utöver det kan förhandlingarna handla om riktade insatser för enskilda personalgrupper.

– Så var det förra året. Två grupper fick väl över vad avtalet sade. Men vad vi pratar om just i år vill jag helst inte berätta, eftersom vi inte är klara.

Tommy Jacobsson känner att förankringen hos medlemmarna fungerar bra.

– Det vill jag nog påstå. Vi frågar dem i en enkät och det känns som att vi har medlemmarna bakom oss.

SJ

  • Cirka 500 ST-medlemmar.
  • Tarifflöner för bland andra ombord­personal (350), individuell lön för övriga (150).
  • Kollektiv förhandling respektive lönesättande samtal.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA