Sjöfartsverket backar om munkavle

SJÖFARTSVERKET2014-02-21

Anställda på Sjöfartsverket fick skriva på avtal om att de inte skulle ”misskreditera Sjöfartsverket eller anställda vid myndigheten” när de lämnat arbetsplatsen. Det avslöjade Norrköpings Tidningar på torsdagen. I dag har generaldirektören backat.

Sjöfartsverkets generaldirektör Ann-Catrine Zetterdahl medger att hon vid två tillfällen undertecknat enskilda avtal med skrivningar om att medarbetaren inte får ”på något sätt misskreditera Sjöfartsverket eller anställda vid myndigheten” när anställningen avslutats. Medarbetaren måste också lova att hålla avtalet hemligt.

Hon säger till Norrköpings Tidningar, NT, att avsikten inte varit att sätta munkavle på anställda som är på väg att lämna verksamheten.

”Det finns inte i min värld att använda mig av sådana metoder”.

Ann-Catrine Zetterdahl förklarar att hon jobbat i privata näringslivet tidigare och att den här typen av avtal är vanliga där. Efter att ha läst avtalstexten noggrant har hon nu beslutat att inga sådana avtal ska skrivas i fortsättningen. ”Andemeningen är galen. Jag får ta på mig det här misstaget”, säger hon till NT.

Tapani Hoffren, STs avdelningsordförande på Sjöfartsverket, säger till Publikt att han inte sett eller hört talas om sådana avtal.

– Det här är helt fel, och jag blev förvånad. Vi brukar ha en öppen dialog, jag upplever inte att vi har en tystnadskultur. Den här typen av avtal har mig veterligen inte förekommit bland ST-medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA