Ska vi leva på 7 000?

DEBATT2005-09-27

Kanske är det så att den borgerliga alliansen har rätt. Kanske gör de öppna gränserna att vi måste acceptera löner på kring 7 000 kronor i månaden. Syftet med EU är ändå att nå en nivellering i Europa. Men då måste vi även få levnadsvillkor, som gör att vi kan leva på 7 000 kronor. Hyreskostnader med mera.

Vad som är mer frustrerande är att de som vill att vi ska leva på 7 000 kronor själva har fixat i det närmaste tiodubbla löner att leva på. På något sätt har riksdagsledamöternas förmånliga arvoden kommit att framstå som ett huvudproblem i politiken idag.

De lever med en personlig ekonomi, som gör att de helt har förlorat förståelsen för vanlig medborgares ekonomiska villkor.
Många riksdagsbeslut går inte att förklara på annat sätt.

Hur ska jag klara att rösta nästa år? Vad jag gör med min röst är att utse någon för mig okänd människa, som ska få leva med en lön, som jag själv aldrig har kunnat drömma om att nå. Och ändå hade jag det ganska gott förspänt. På min gamla dörrskylt
från Vasagatan 3, som jag tog med mig när huset revs, står det så vackert ”Avdelningsdirektör”.

Nu är jag pensionär och rätt stolt över att jag höll kvar vid ST som min fackliga hemvist under alla år vid SJ.

Håkan Lundén

Tjänsteman

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA