Skåne minst jämställt i hela landet

JÄMSTÄLLDHET2016-06-17

Bristen på jämställdhet skadar samhällsekonomin. Det hävdar TCO, som tagit fram ett eget jämställdhetsindex för att kartlägga skillnaderna i jämställdhet i landet.

Under förra året togs i genomsnitt 72,6 procent av alla dagar med föräldraledighet och vård av sjukt barn ut av kvinnor. Det framgår av TCOs nya jämställdhetsindex. Det får stora konsekvenser för kvinnors samlade livsinkomst och innebär en förlust för samhällsekonomin. Om kvinnor förvärvsarbetade lika mycket som männen skulle tillväxten kunna öka med upp till 550 miljarder kronor, enligt TCO.

”Jag är inte förvånad över att det ser ut så här, men det är oroande. Både individen och samhället förlorar på att kvinnor inte jobbar i lika stor utsträckning som män. Kvinnors möjligheter till karriär och löneutveckling försämras markant. Det är inte rimligt i ett modernt land som Sverige”, skriver ordföranden Eva Nordmark i ett pressmeddelande. 

Minst jämställda är enligt TCOs index föräldrarna i Skåne län, där index ligger på 75. Bara i Västerbotten och Gotland är index under 70. Indexet speglar hur stor del av föräldraledigheten som tas ut av kvinnorna. Ett index på 50 skulle innebära att män och kvinnor tar ut lika mycket av föräldrapenning och vård av barn.

”Jämställdhet är en tillväxtmotor. Sveriges bruttonationalprodukt skulle öka markant, med upp till 13 procent, om kvinnor och män lönearbetade och drev företag i samma utsträckning. Det skulle tillföra 550 miljarder till investeringar och reformer”, skriver Eva Nordmark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA