Bild: Mostphotos

Skansen planerar för korttidspermitteringar

SKANSEN2020-04-03

I onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.

– Vi hade mbl-förhandlingar i går och har accepterat att arbetsgivaren inför korttidspermitteringar, säger Susann Segerman till Publikt.

Hon konstaterar att de flesta av de anställda nog anser att korttidspermitteringar är en bättre lösning än uppsägningar.

Enligt Susann Segerman är det ännu inte klart än hur många anställda som berörs och i vilken omfattning var och en ska gå ned i tid.

– De allra flesta kommer att beröras, men omfattningen kan bli olika. Arbetsgivaren kommer att utgå från respektive funktion. Exempelvis kan vi som arbetar på kontoret gå ned ordentligt i tid, medan de som sköter djur och parker inte kan gå ned lika mycket.

Någon gång efter 7 april ska arbetsgivaren återkomma med besked, säger Susann Segerman. Exakt när beror på hur lång tid det tar innan alla skrivelser är klara,

Hon berättar att inga säsongsarbetare fått jobb, att det är totalt köpstopp och att alla renoverings- och underhållsjobb som påbörjats har pausats, exempelvis lagning av tak på byggnader.

– Läget är väldigt ansträngt. Men vi har en bra dialog med arbetsgivaren hur vi ska lösa saker och ting. Alla vill samma sak, att Skansen ska överleva och att vi ska ha våra jobb kvar, säger Susann Segerman.

Hon ser en liten ljusning i och med att regeringen nu lämnat besked om att Skansen och en rad andra kulturinstitutioner ska få sina statsbidrag utbetalda tidigare i år.

– Det som är oroligt är att man inte vet hur länge det här kan pågå. Nästa år tror vi till exempel att det inte kommer att komma lika många utländska besökare, och de utgör vanligtvis drygt hälften av Skansens besökare under maj till september.

Just nu har själva parken på Skansen öppet, men hus, kulturhistoriska miljöer, vissa butiker och Lill-Skansen är stängt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Corona
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA