Skarp JO-kritik mot Migrationsverket

MIGRATIONSVERKET2016-11-04

Justitieombudsmannen, JO, är mycket kritisk till Migrationsverkets hantering i ett ärende där en man som skulle avvisas togs i förvar innan tidsfristen för honom att frivilligt lämna landet hade gått ut.

Migrationsverket beslutade i oktober 2014 att avslå en mans asylansökan och utvisa honom till USA. I beslutet angavs att han fick en tidsfrist på fyra veckor för att lämna landet frivilligt och att tidsfristen började löpa när beslutet vann laga kraft. Men redan innan tidsfristen hade löpt ut togs mannen i förvar av myndigheten. Mannen anmälde Migrationsverket till JO.

JO konstaterar att den som beviljats en tidsfrist för frivillig avresa måste ha rätt att på egen hand lämna landet fram till dess att tidsfristen löpt ut eller upphävts. Det finns enligt JOs uppfattning inget lagstöd för tvångsåtgärder mot den enskilde för att säkerställa verkställigheten under denna tidsfristen. Enligt JO var det fel av Migrationsverket att ta mannen i förvar.

Sedan mannen släppts ur förvaret lämnade Migrationsverket över utvisningsärendet till Polisen för verkställighet. Enligt Migrationsverkets information var utvisningsbeslutet då verkställbart. Men tidsfristen för frivillig avresa löpte fortfarande när ärendet lämnades över, och utvisningsbeslutet kunde därför inte verkställas av Polisen. Överlämnandet var alltså felaktigt och mannen blev åter tagen i förvar under pågående tidsfrist för frivillig avresa.

” Jag är sammanfattningsvis mycket kritisk till hur Migrationsverket hanterat ärendet” skriver JO Cecilia Renfors i beslutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA