Skarp kritik mot Högskolan i Gävle

HÖGSKOLAN2016-06-02

Högskolan i Gävle har begått allvarliga fel vid en tjänstetillsättning, anser Universitetskanslersämbetet. En man fick behålla sin tjänst trots att en kvinnlig sökande överklagat tillsättningen och fått rätt.

Kvinnan som överklagade anställningsbeslutet fick sitt fall prövat av Överklagandenämnden för högskolan, ÖNH. I sitt beslut undanröjde ÖNH högskolans beslut att anställa mannen och förklarade att kvinnan i stället skulle anställas.

Men kvinnan erbjöds då endast en provanställning på sex månader, vilket hon inte godtog. Den tidigare anställde mannen hade fått en tillsvidareanställning direkt, och när tjänsten utlystes beskrevs den som en tillsvidareanställning.

När högskolan inte ville ändra sig angående provanställningen valde kvinnan att inte påbörja sin anställning. Enligt Högskolan i Gävle hade den manlige sökanden fortfarande en interimistisk anställning som nu övergick i en fast anställning.

Detta är helt fel, anser Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Beslutet från Överklagandenämnden innebar att anställningen upphävdes och att kvinnan i stället fick jobbet.

Om kvinnan sedan inte tog arbetet måste anställningsprocessen tas om från början. Att man inte gjorde det ”visar på allvarliga brister i högskolans rättstillämpning”, skriver UKÄ i sitt beslut. Högskolan är skyldig att följa nämndens beslut, och måste dessutom följa reglerna i anställningsförordningen.

Det faktum att kvinnan erbjöds jobbet på andra villkor än mannen uttalar sig dock inte UKÄ om. UKÄ övervakar endast att lärosätena följer offentligrättsliga regler. Avtalsvillkor i anställningar, till exempel provanställning, hör till det privaträttsliga området, och det har UKÄ som tillsynsmyndighet inte något mandat över.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA