Skarp kritik mot upphandlingar

KRIMINALVÅRDEN2012-03-07

Kriminalvården har gjort felaktiga upphandlingar för 5,7 miljarder kronor. Det har lett till höjda lokalkostnader i ett läge där Kriminalvården har ett underskott på en halv miljard. Nu hotas myndigheten också av böter.

Riksrevisionen riktar i en ny revisionsrapport obarmhärtig kritik mot Kriminalvårdens upphandlingar.

Genom att upphandlingar gjorts via byggherre eller hyresvärd saknas både prisjämförelser och motiveringar till varför leverantörer valts. LOU, Lagen om offentlig upphandling, har kringgåtts, enligt Riksrevisionen.

Redan 2006 kritiserade Riksrevisionen Kriminalvårdens upphandlingar. Det ledde till att Riksenheten mot korruption 2010 började utreda om Kriminalvårdens tidigare fastighetschef gjort sig skyldig till grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Utredningen har försenats när nya märkliga affärer avslöjats, nu senast konsultarvoden vid byggandet av Sollentunahäktet.

Riksrevisionens nya granskning omfattar perioden 1 januari 2008 till 1 juni 2011 och konstaterar att Kriminalvården felaktigt direkt­upphandlat byggnationer för över fem miljarder kronor och tele- och säkerhetstjänster för 664 miljoner.

Merkostnaderna gör inte revisorerna någon bedömning av.

– Men visst är det här mycket allvarligt. Vår uppgift är att lyfta fram områden där det finns risk att man agerat så att det kostar skattebetalarna stora pengar, säger ansvarige revisorn Kent Gustafsson till Publikt.

LOU skärptes 2010. Om Konkurrensverket ingriper kan Kriminalvården få straffavgifter på upphandlingar som gjorts efter det på upp till 10 miljoner kronor per kontrakt.

Kriminalvården går in i 2012 med ett budgetunderskott på 500 miljoner kronor. 338 miljoner går att hänföra till ökade lokalkostnader och avskrivningskostnader för säkerhetssystem.

– Får vi inte mer pengar kommer vi tvingas till sådana besparingar att hela anstalter måste stängas, säger Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminalvården.

Kriminalvårdens förre general­direktör, Lars Nylén, som var ansvarig under den granskade perioden, till­bakavisar Riksrevisionens kritik.

– Vi hyr lokaler, det är andra som är hyresvärd och byggherre för Kriminalvårdens lokaler. Vi har inte upphandlat byggnationer för fem miljarder, säger Lars Nylén.

Han menar att Riksrevisionen inte ser komplexiteten i att bygga och bygga om anstalter och häkten, utan ser det som vilket uppdrag som helst på byggmarknaden.

– Det finns ett drag av upphandlingsfundamentalism i deras agerande, säger Lars Nylén.

13 häkten och anstalter berörs

  • De byggen som berörs i Riksrevisionens senaste rapport är ny- och ombyggnader av häktena i Göteborg, Malmö, Gävle, Kronoberg, Jönköping, Helsingborg och Sollentuna.
  • Det handlar också om ny- och ombyggnader av anstalterna Kumla, Skänninge, Västervik, Asptuna, Hall och Saltvik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA