Skärpt kontroll vid svenska gränsen övervägs

INTERNATIONELLT2019-08-15

Danmark överväger förstärkt gränskontroll vid gränsen mot Sverige, efter två sprängattentat mot Skattestyrelsen och utanför en närpolisstation senaste veckan. Två män, hemmahörande i Sverige, misstänks för attentatet mot Skattestyrelsen.

”Det ska inte vara så att man kan resa från Sverige till Danmark och placera ut dynamit i Köpenhamn,” sade statsminister Mette Frederiksen, S, i samband med en presskonferens på onsdagen, skriver Berlingske.

Ökad säkerhet vid gränsen mot Sverige, egen tv-övervakning och skärpt skydd mot sprängmedel är några av de medel som danska polisen kan få tillgång till, skriver tidningen.

”Det är ett mirakel att ingen har skadats. Vi vet nu att det är fråga om reguljära bombangrepp som har satt människors liv i fara. Vi ser det som angrepp på våra myndigheter och därmed också vårt samhälle”, kommenterar Mette Frederiksen.

Två män bosatta i södra Skåne är misstänkta för bombattentatet mot Skattestyrelsen. En 22-årig man har anhållits och en 23-åring eftersöks. Det första attentatet inträffade 6 augusti utanför Skattestyrelsens byggnad på Österbro i centrala Köpenhamn. Nästan alla fönsterrutor på fasaden gick sönder vid explosionen. Den andra explosionen skedde utanför närpolisstationen på Nörrebro. Inga människor skadades i byggnaderna men en person som befann sig utanför Skattestyrelsen fick uppsöka sjukvård.

Om det ska införas reguljära gränskontroller vid svenska gränsen är ännu inte avgjort.

”Vi har en utmaning. Vi är inte klara att dra slutsatserna vad som ska göras, men gränsen har vår fulla uppmärksamhet. Och den ska stärkas”, sade Mette Frederiksen enligt Berlingske.

”Jag har respekt för att danska regeringen vill se över sina gränskontroller i syfte att hålla kriminella kort, så väl i Danmark som på väg in i landet. När vi införde inre gränskontroll mot Danmark såg vi hur bostadsinbrotten gick ner i södra Sverige”, kommenterar den svenske inrikesministern Mikael Damberg, S, i Kvällsposten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA