Skärpta regler om visstidsanställning

ARBETSRÄTT2015-05-12

Regeringen föreslår skärpta regler mot att stapla visstidsanställningar på varandra. En ny regel ska leda till att en visstidsanställning automatiskt går över i fast jobb i flera fall än i dag.

Ändringarna i lagen om anställningsskydd, las, presenteras i en departementspromemoria. Förslagen är ett svar på de påpekanden som gjorts av EU-kommissionen, att Sverige missbrukat staplade visstidsanställningar. Den nya regel som regeringen föreslår innebär att en visstidsanställning övergår till en tillsvidareanställning i flera fall än i dag.

Den som har varit anställd under sammanlagt mer än två år ska få fast anställning också om flera olika tidsbegränsade anställningar staplats på varandra. Om eventuella uppehåll mellan de ingående anställningarna varit högst 180 dagar ska anställningstiden räknas samman. Tid som anställd vikarie eller säsongsarbetare räknas inte med, men perioder av vikariat och säsongsarbete får ingå i en kedja, om den sammanlagda tiden av allmän visstidsanställning når upp till två år. Undantag görs för arbetstagare som har fyllt 67 år.

Precis som i dag får parterna i kollektivavtal komma överens om andra regler som är anpassade till förhållandena i olika branscher. Arbetstagare med tidsbegränsad anställning ska ha rätt till preciserad information från arbetsgivaren om sådant som har betydelse för rätten till en tillsvidareanställning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA