Skatteanställd dömd för grovt bedrägeri

SKATTEVERKET2015-06-04

En anställd på Skatteverket har dömts för flera fall av grovt bedrägeri. Mannen har med falska uppgifter lyckats åstadkomma utbetalningar till andras skattekonton.

Skatteverket upptäckte under sommaren 2014 ett antal misstänkta transaktioner. När myndighetens internutredningsfunktion granskade underlaget kunde den ganska snart konstatera att polisen behövde kopplas in. I början på 2015 hade polisen säkrat tillräckligt många bevis för att personen skulle kunna anhållas, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

”Bedrägerier av den här typen och omfattningen är mycket ovanliga hos oss”, skriver säkerhetschefen Lotta Oscarsson.

De brott som mannen dömts för gick till så att han med hjälp av falska uppgifter genomförde omräkningar av skatt för ett antal andra personer. Omräkningen ledde till att pengar fördes över till dessa personers skattekonton, pengar som sedan kunde tas ut via svenska bankkonton.

Totalt förskingrades nästan 4,5 miljoner kronor på detta sätt. Skatteverket och åklagarmyndigheten har hittills lyckats säkra 4 miljoner kronor av dessa.

”Det är svårt att skydda sig helt mot dem som vill begå brott. Därför arbetar vi ständigt med att förfina våra system för intern kontroll ur en mängd aspekter”, konstaterar Lotta Oscarsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA