Skatteverket anställer praktikanter

ARBETSPRAKTIK2011-02-17

Skatteverket har beslutat att ge drygt hundra praktikanter tidsbegränsad anställning, ett krav som ST-avdelningen länge framfört.

Som ST Press rapporterade i förra numret har Skatteverket låtit praktikanter arbeta med registrering av uppgifter till det nya lägenhetsregistret. Detta trots att reglerna för arbetspraktik säger att praktikanter inte får utföra ordinarie arbetsuppgifter eller tränga undan reguljära jobb.

Men nu har Skatteverket beslutat att alla praktikanter, omkring 105 personer, ska få tidsbegränsade anställningar. De gäller från 1 mars till sista juni, då projektet ska upphöra.

STs avdelningsordförande Ing-Mari Sandin är nöjd.

– Det känns skönt, det här bevisar att det är riktiga jobb som praktikanterna utför. Vi har kämpat för detta ända sedan det blev aktuellt med Lyft-praktikanter. Nu får de något som går att använda i en cv.

De som nu får anställning i stället för praktik får också betydligt bättre ekonomiska villkor: 18 000 kronor i månadslön jämfört med a-kassa, som högst ger omkring 15 000 kronor i månaden före skatt.

Anställningarna innebär även fördelar för verket. Bland annat behöver man inte lära upp nya när praktiktiden tar slut – en grupp var just på väg ut när verket beslutade att anställa dem.

Ing-Mari Sandin tror att beslutet beror på både fackets kritik och det faktum att Skatteverket fått utökade ekonomiska resurser. Uppmärksamheten i media har också spelat in, gissar hon.

– Ledningen gillar inte negativ press.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Bengt Fredriksson (ej verifierad) tors, 03/03/2011 - 17:29
Grattis! Förnuftet har segrat :)

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA