Skatteverket ska minska IT-kostnader

KASSABRIST2010-06-22

Skatteverket ska dra ned på sina IT-kostnader. Samtidigt slopas ”köp- och sälj”- organisationen för verkets stödfunktioner.

Det var Skatteverkets förre generaldirektör Mats Sjöstrand som lyfte ut administration, IT och annat verksamhetsstöd till en egen organisation. Myndighetens operativa grenar fick köpa tjänster från verksamhetsstödet, som också skulle sälja tjänster externt.

ST-avdelningen var kritisk till modellen, och är nöjd med att den slopas. Organisationen byggdes upp av en extern konsult och har nästan blivit en egen myndighet, säger avdelningsordförande Ing-Marie Sandin.

– Vår uppfattning är att det bara blir mer administration och dyrare. Och de har haft fria händer att sätta löner som vi normalt inte har i staten.

Verksamhetsstödet blir en avdelning inom huvudkontoret. Tills vidare ska avdelningen fortsätta att leverera tjänster även till Kronofogden och Lantmäteriet.

IT-kostnaderna ska minskas från 500 till 300 miljoner kronor till 2011. Förutom den besparing som omorganisationen kan innebära ska äldre applikationer avvecklas. IT-verksamheten ska också koncentreras till färre orter än de sex nuvarande.

– Det tycker vi inte är så positivt, men ibland kan det bli billigare om man är samlad, säger Ing-Marie Sandin. Ett annat förslag som vi inte gillar är att man ska titta på möjligheterna till outsourcing.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende IT
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA