Skatteverket stoppar interna it-system

SKATTEVERKET2018-12-13

Skatteverket stoppar flera interna it-system sedan anonyma anmälare påtalat att de kan vara olagliga, rapporterar Expressen. I ett av systemen ska kontoutdrag från privatpersoner ha sparats och gjorts sökbara.

I måndags ströp Skatteverket anställdas åtkomst till ett tiotal interna it-system i vilka myndigheten misstänks ha lagrat uppgifter om privatpersoner i strid med svensk lagstiftning.

Marie Carlsson, avdelningschef på skatteavdelningen bekräftar för Expressen att myndighten stoppat användningen av flera olika interna it-system.

”Orsaken är att vi fått två anonyma anmälningar att det finns en risk att vi inte hanterar uppgifter på ett korrekt sätt. Det är rimligt att gå till botten med detta”, uppger hon för Expressen.

Enligt Skatteverkets presstjänst har anmälningarna gjorts genom interna brev.

I ett av de stoppade systemen ska myndigheten ha sparat privatpersoners bankkontoutdrag utan bankernas eller de berörda personernas vetskap. Kontoutdragen ska ha gjorts sökbara och används frekvent av Skatteverkets skattekontrollanter, enligt uppgifter till Expressen.

”Det är helt olagligt”, kommenterar en person som säger sig ha insyn uppgifterna till Expressen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA