Skyddsombud får vänta längre på inspektion

ARBETSMILJÖVERKET2018-12-14

Tiden från skyddsombudets larm till Arbetsmiljöverkets inspektion blir allt längre, visar en granskning som Arbetet gjort. För hälften av alla anmälningar som kom in 2017 dröjde det mer än 33 dagar till inspektion.

I Arbetsmiljöverkets interna riktlinjer står det att en så kallad 6:6a-anmälan ska hanteras skyndsamt.

2017 var medianvärdet för tiden mellan anmälning och inspektion 33 dagar, 2016 var samma siffra 31 dagar. 2006 klarades hälften av alla inspektioner inom 20 dagar, visar Arbetets granskning.

Under den granskade perioden har antalet anmälningar ökat samtidigt som antalet inspektörer minskat.

Maria Steinberg är docent vid Örebro universitet och har skrivit en avhandling om 6:6a-anmälningar. Hon anser att Arbetsmiljöverket är kraftigt underdimensionerat, men menar ändå att myndigheten måste prioritera skyddsombuden högre när de slår larm.

”Innan de kopplar in Arbetsmiljöverket har de ju jobbat ett bra tag med problemet på arbetsplatsen. Därför måste en anmälan tas på allvar, när de vågar trotsa arbetsgivaren. Speciellt som många skyddsombud uppger att de motarbetas och trakasseras av sina arbetsgivare”, kommenterar hon saken i Arbetet.

Maria Steinberg driver också tesen att arbetsmiljölagen är sexistisk.

”Min uppfattning är att det tas på större allvar när ett skyddsombud från Byggnads larmar än om det är en undersköterska”, säger hon till Arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA