Skyddsombud kritiska mot arbetsmiljöarbete

MIGRATIONSVERKET2014-05-08

Arbetsbelastningen på Migrationsverket har ökat. Och myndighetens arbetsmiljö­arbete haltar, anser skydds­ombuden. På många arbetsplatser har man inte undersökt den psykosociala arbetsmiljön, visar en enkät.

44 av de 97 lokala skyddsombud som svarat på huvudskyddsombudens enkät uppger att det inte gjorts någon psykosocial undersökning med doku­menterat resultat på deras enhet under 2013.

Myndighetens arbetsbelastning har ökat kraftigt i och med att antalet flyktingar ökat. Enligt Migrationsverkets arbetsmiljöpolicy ska ett systematiskt arbetsmiljöarbete bedrivas på enhetsnivå för att upptäcka psykosociala problem som stress, innan någon drabbas av exempelvis utbrändhet. Men bara 31 av skyddsombuden svarar att det gjorts en psykosocial undersökning. 22 uppger att de inte vet.

– Om så många skyddsombud svarar »nej« eller att de inte vet, så är det en indikation på att något måste göras. Det som är allra viktigast är att det lokala arbetsmiljöarbetet fungerar, säger huvudskyddsombudet Helena Liss.

Även huvudskyddsombudet Thomas Mårtensson anser att enkäten pekar på en rejäl brist.

– Någon undersökning på central nivå har inte gjorts sedan 2011. Nu vet vi att de flesta enheter inte heller lokalt undersöker den psykosociala arbets­miljön, säger han.

Huvudskyddsombuden har tagit upp frågan med arbetsgivaren under flera års tid.

– Skyddsombuden, liksom de fackliga organisationerna, har legat på och ställt frågan till verksledningen. Vi har pratat om att anmäla bristerna till Arbetsmiljöverket, men hittills har vi inte velat göra det till en konflikt, säger Thomas Mårtensson.

Huvudskyddsombudet Mats Skytt har noterat att stress förekommer inom alla verksamhetsområden.

– Det är den krassa verkligheten. Vi är sårbara eftersom vi anställt många nya under det gångna året och introduktionen har blivit lidande. Därför vore det bra med en bild av läget på hela Migrationsverket, säger han.

Personalchef Marie-Louise Koskinen säger att hon bara hört talas om enkäten i förbigående.

– Självklart förvånar resultatet mig. Enligt det systematiska arbetsmiljö­arbetet ska den psykosociala arbetsmiljön undersökas lokalt och det ligger i chefsansvaret. Det ska genomföras riskbedömningar och handlingsplaner ska tas fram.

Marie-Louise Koskinen säger att det ska genomföras ett antal strategiska arbetsmiljö- och hälsostrategiska insatser som tagits fram på cent­ral nivå.

– Vi tar de här frågorna på största allvar, förklarar hon.

Hon medger att det är länge sedan en central medarbetarundersökning gjordes. En ny ska göras 2015. Under tiden kommer myndigheten att använda sig av en enkät från Prevent.

»Vi har pratat om att anmäla bristerna till Arbetsmiljöverket, men hittills har vi inte velat göra det till en konflikt«, säger huvudskyddsombudet Thomas Mårtensson.
Bild: Jerker Andersson
»Vi har pratat om att anmäla bristerna till Arbetsmiljöverket, men hittills har vi inte velat göra det till en konflikt«, säger huvudskyddsombudet Thomas Mårtensson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Inlagt av Erik Krantz (ej verifierad) fre, 05/09/2014 - 13:29
Bra att ni lyfter vikten av kontinuerligt psykosocial undersökning i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Inlagt av Nils Tranberg (ej verifierad) mån, 05/12/2014 - 10:07
Asylinströmningen har inget att göra med arbetsbelastningen på verket. Verket har pengar nog att fatta dubbelt så många beslut. Problemet är att låååångt mindre än hälften av de anställda arbetar med att avgöra ärenden. Resten har tjänster där de sysslar med allt möjligt som är roligare och mer välbetalt än att utreda och fatta beslut i asylärenden. När det var som värst var överbyggnaden 75 procent. Tro fan att de stackarna som tillhör de 25 procenten som ska jobba blir stressade.
Inlagt av Carina Petersson (ej verifierad) tis, 05/13/2014 - 09:32
Håller med föregående talare! Dessutom är den rent fysiska arbetsmiljön bedrövlig, det är väldigt smutsigt överallt och det är inte lokalvårdarnas fel. De har alldeles för litet tid att göra ett bra jobb.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA