»Jag har inte varit på jobbet sedan jag stängdes av. De tömde mitt skåp och skickade hem sakerna med Postnord«, berättar Henrik.
Bild: Jerker Andersson
»Jag har inte varit på jobbet sedan jag stängdes av. De tömde mitt skåp och skickade hem sakerna med Postnord«, berättar Henrik.

Skyddsombud stängdes av utan förhandling

MIGRA­TIONS­VERKET2018-12-12

Ett skyddsombud på Migra­tions­verket stängdes av från arbetsplatsen utan förhandling med facket. Han blev senare utköpt. »Arbetsgivaren har begått allvarliga fel«, säger STs Sanna Norblad, som misstänker att man ville bli av med en person som ställde krav på bättre arbetsmiljö.

För närmare två år sedan var skyddsombudet, som vi här kallar Henrik efter­som han vill vara anonym, med om en händelse som ledde till en dom för motstånd mot tjänsteman. Han använde vid till­fället antidepressiva preparat, och hade druckit en mind­re mängd whisky. Det orsakade ett förvirrings­tillstånd, enligt den medicinska specia­list som vittnade i rätte­gången. Henrik hamnade i gräl med personal på en tågperrong och blev omhändertagen av polis.

Domen, 10 000 kronor i dags­böter, föll i maj. I oktober blev Henrik inkallad till ett möte med flera chefer.

– De talade om domen och sa att de inte hade förtroende för mig. Sedan fick jag lämna ifrån mig mina nycklar och kort, berättar Henrik.

Henrik är medlem i ST, men arbets­givaren hade inte förhandlat med facket inför beslutet om avstängning.

– Vi har signalerat till högsta ledningen att det här har gått helt fel till, säger STs avdelningsordförande Sanna Norblad. De borde ha förhandlat med oss och även utrett händelsen i personal­ansvars­nämnden.

Förutom de formella felen anser Sanna Norblad att arbetsgivarens reak­tion på domen är på tok för hård.

– De visste nog att det inte skulle hålla i personalansvarsnämnden att säga upp eller avskeda en person för ett brott som ger dagsböter. Det är alldeles för tunt, och vi fick inga ytterligare förklaringar eller skäl.

Både Sanna Norblad och Henrik misstänker att arbetsgivaren såg en chans att få bort en person som varit aktiv och ställt krav i sin roll som skyddsombud.

Henrik säger också att chefer har spritt information om hans hälsotillstånd på arbetsplatsen, vilket bekräftas av Sanna Norblad. Dessutom ska felaktiga påståenden om att Henrik dömts för »våld mot tjänsteman« ha spritts.

– Det är mycket allvarligt, konstaterar Sanna Norblad.

Henrik valde att inte gå vidare till Arbetsdomstolen med sitt fall, utan accepterade ett utköp på ovanligt hög nivå, 20 månadslöner. Han planerar nu att studera arbetsrätt på universitetet.

– Men jag hade gärna stannat kvar, jag trivdes trots allt, säger han.

Publikt har sökt en av de ansvariga cheferna, som hänvisar till Migrationsverkets presstjänst. Presstjänsten meddelar att de inte kan kommentera enskilda personalärenden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA