Slimmat leder till sjukdomar

HÄLSA.2003-08-26

Du ska vara frisk till tusen och effektiv till hundra – annars riskerar du att slås ut ur arbetslivet.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Det visar en en trendrapport som Arbetslivsinstitutet tagit fram åt regeringen.

De senaste årens uppskruvade arbetstempo håller på att slå ut allt fler arbetstagare som inte uppfyller dagens krav på hälsa och arbetskapacitet.

Även mindre begränsningar i arbetsförmågan kan göra att man inte hänger med, utan måste sjukskrivas och så småningom hamnar helt utanför arbetsmarknaden, konstaterar sociologen Anders Wikman, som tillsammans med professor Staffan Marklund svarar för rapporten.

De har hittat en stark koppling mellan sjukskrivningar och arbetsförhållanden: Slimmade organisationer som har trissat upp arbetstempot, 90-talets otaliga omorganisationer osv.

Andra förklaringar som har lanserats, till exempel att människor skulle vara mer benägna att sjukskriva sig idag eller att man väljer att lösa arbetsplatskonflikter genom att stanna hemma, avfärdar Anders Wikman som rena spekulationer.

– Det förefaller som om man har skapat ett arbetsliv som gör att vissa grupper inte längre kan vara kvar. Med samma krämpor som tidigare har det blivit allt svårare att arbeta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA