Slutspurt för myndighetsavtalet

AVTALSRÖRELSE2013-09-26

Det centrala avtalet för de statliga myndigheterna löper ut på måndag. Förhandlingar har pågått hela veckan. Till helgen samlar sig STs ledning för att diskutera arbetsgivarsidans utspel.

– Nu är det väldigt tydligt vad alla parter vill. Alla har fått frånträda några frågor för att få något annat. Vi har tydligt avvisat ett sifferlöst avtal och uppfattar det som att Arbetsgivarverket tagit till sig det, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

Parterna diskuterar löner i dag, torsdag, och även i morgon. Tidigare i veckan var Trygghetsavtalet och pensionsavtalet PA 03 uppe på förhandlingsbordet. Det förstnämnda är uppsagt av Arbetsgivarverket, det sistnämnda vill Arbetsgivarverket enas om att omförhandla.

Inom ST kommer den kommande helgen att ägnas åt förankring. Åsa Erba-Stenhammar behöver vända och vrida på motpartens förhandlingsutspel tillsammans med den så kallade AGV-delegationen. I den ingår hela STs styrelse utom ledamoten som kommer från bolagssidan.

– Under helgen står vi också redo att komma till förhandlingsbordet, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Pensionsavtalet PA 03, som Arbetsgivarverket vill omförhandla, gäller ett kalenderår i taget. Det fortsätter att gälla om det inte har sagts upp senast tre månader före ett årsskifte. Med andra ord måste Arbetsgivarverket, om det vill frigöra sig från PA 03, göra en uppsägning senast på måndag. Annars gäller det vidare till årsskiftet 2014-2015.

Åsa Erba-Stenhammar konstaterar att det är mycket som pressas mot måndag 30 september, avtalets sista dag.

– Då kan det antingen gå fort och vi når en överenskommelse, eller så går det plötsligt väldigt långsamt, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA