Snabbt beslut krävs på Gotland

LÄNSSTYRELSEN2009-04-16

Sex medarbetare på Länsstyrelsen på Gotland berörs när sociala frågor och körkortsfrågor flyttas till andra myndigheter. Tre av dem har fått tre veckors betänketid.

Vid årsskiftet tar Socialstyrelsen över den sociala tillsynen från länsstyrelserna. Vid samma tidpunkt flyttas körkortsfrågor till Transportstyrelsen.

Länsstyrelsen på Gotland har sex berörda medarbetare. Tre av dem, som arbetar som socialkonsulenter, har redan fått ett konkret erbjudande om att flytta med till Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Stockholm. De har tre veckor på sig att tacka ja eller nej. De erbjuds flyttbidrag om de tackar ja.

Ulf Linnerhed, som är socialkonsulent, har försökt få mer information om vilka förutsättningar som gäller för att flytta med.

– Det verkar som att det beror på hur attraktiv ens kompetens är för den nya arbetsgivaren. Är man attraktiv kan man kanske få mer stöd för att flytta med, så har jag fattat det. Men det är fråga om en förhandling, som ska ske efter att man tackat ja eller nej, vilket gör att erbjudandet är svårt att ta ställning till.

Han menar att villkoren var helt annorlunda när Riksantikvarieämbetet flyttade till Visby. Då fick personalen lång betänketid och de som inte följde med till Visby hade möjlighet att lämna sitt arbete med ett års omställningsbidrag. Det erbjöds också ett pröva-på-paket där man kunde bo ett halvår i Visby och ändå få ett halvårs omställningsbidrag om man ångrade sig.

– Något sådant gäller inte för Länsstyrelsens medarbetare på Gotland. Om vi säger ja och ångrar oss har vi avsagt oss Trygghetsstiftelsens stöd. Men om vi säger nej riskerar vi att bli uppsagda, säger han.

Socialkonsulenterna har till 24 april på sig att fundera. De andra tre som arbetar på enheten för trafik- och körkortsfrågor har ännu inte fått något konkret erbjudande.

I morgon, fredag, besöker chefen för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet Länsstyrelsen på Gotland.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA