Socialstyrelsen granskar SiS-hem

UNGDOMSVÅRD2010-05-31

Socialstyrelsen ska göra en omfattande granskning av de särskilda ungdomshem som bedrivs av Statens institutionsstyrelse, SiS. Innan årets slut ska samtliga ungdomshem granskas.

SiS driver 26 särskilda ungdomshem med drygt 600 platser runt om i landet. Där bedriver myndigheten individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar med allvarliga psykosociala problem.

Sedan årsskiftet är det Socialstyrelsens uppdrag att utöva tillsyn av SiS särskilda ungdomshem. Nu ska inspektörer vid Socialstyrelsens sex regionala tillsynsenheter genomföra granskningen.

”Vi har en längre tid planerat för att göra den här systematiska tillsynen, bland annat har vi tagit fram underlag och bedömningsinstrument för att kunna göra den så bra som möjligt. Vi kommer att samtala med barn och ungdomar och alla som vill ska få en möjlighet att träffa någon av våra inspektörer. Det är oerhört viktigt att tillsynen görs på ett likartat sätt runt om i landet”, säger Per-Anders Sunesson, chef för Tillsynsavdelningen vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsens tillsynsenheter har under året fått in klagomål mot flera särskilda ungdomshem från enskilda personer. Många handlar om hur barn och ungdomar behandlas när de isoleras och avskiljs från andra ungdomar, skriver Socialstyrelsen i pressmeddelandet.

”Vi kommer särskilt att undersöka detta. Dessutom har vi ett uppdrag från regeringen att specifikt granska hur det går till när ungdomar sätts i särskilda avskiljningsrum”, säger Per-Anders Sunesson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Inlagt av Helena Göransson (ej verifierad) mån, 06/13/2011 - 19:27
Äntligen någon som gör något, men arbeta lite snabbare. Tyvärr så har inget gjorts tidigare fastän föräldrar påpekat fel som begås på dessa hem. Enligt lagen så har ungdomarna rätt till daglig motion men detta sker inte. Min dotter har inte fått gått ut i friska luften på över 1 vecka. Hon är förstoppad p.g.a att hon inte får daglig motion. Personalen är inte utbildade och visar ingen respekt för den unges integritet.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA