Socialstyrelsen: »Vill inte se några nollbud«

FÖRDJUPNING: LOKALA FÖRHANDLINGAR2013-11-26

Alla ST-medlemmar på Socialstyrelsen har ett lönesättande samtal med sin chef. Fackets ambition är att den lokala förhandlingen som föregriper samtalen ska säkra en löneförhöjning åt alla.

Åsa-Britt Edoff är ordförande för ST på Social­styrelsen sedan i juni. Det här är hennes första löneförhandling.

De anställda får sina löner bestämda i ett löne­sättande samtal. En enkät från den senaste revisionen för ett år sedan visar på en del brister.

– 22 procent ansåg att chefen inte var insatt i deras arbetsuppgifter. Endast 28 procent svarade att lönekriterierna hade diskuterats i förväg. Och hör och häpna: 70,7 procent svarade att de inte hade fått reda på hur de kan påverka sin lön! säger Åsa-Britt Edoff.

Lönesättande samtal betyder inte att de lokala parternas gemensamma förhandlande saknar betydelse, hävdar hon.

– Vi kan försöka se till att arbets­givaren håller sig till formerna vi kommit överens om.

Åsa-Britt Edoff vill dessutom säkra en lokal individgaranti. Det cent­rala avtalet innehåller inte längre några fastslagna minsta löne­ökningar som alla får ta del av. I stället sägs det att den som får »ingen eller ringa« löneökning har rätt till en handlingsplan.

– Hos oss är »ringa löneökning« bestämt till 200 kronor. Jag ska försöka få upp den summan till åtminstone 500 kronor, säger Åsa-Britt Edoff.

Hos Socialstyrelsen finns enstaka ST-medlemmar som har fått nollbud i tidigare revisioner. I de fallen har förbundets lokala företrädare lyckats ändra summan från noll till åtminstone något. Den linjen håller Åsa-Britt Edoff fast vid.

– Jag vill inte se några nolbud, säger hon.

Socialstyrelsen

  • Cirka 120 ST-medlemmar
  • Individuell lön
  • Lönesättande samtal
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA